Радојичићев Фејсбук и Твитер час: Комунални проблеми болна тачка бањалучких насеља

Весна Поповић
Радојичићев Фејсбук и Твитер час: Комунални проблеми болна тачка бањалучких насеља

Бањалука - Када ће бити изграђен тротоар у Шарговцу, нови Зелени мост или мост код "Витаминке", те водоводна мрежа на Крчмарицама или у дијелу Горње Пискавице, само су нека од бројних питања која су јуче грађани путем друштвених мрежа постављали градоначелнику Игору Радојичићу.

Поводом прве годишњице преузимања мандата, Радојичић је јуче један сат одговарао на питања која су грађани слали у оквиру "Фејсбук и Твитер часа". Да је овај вид комуникације запалио друштвене мреже, најбоље показује то што је само путем "Фејсбука" стигло више од 260 питања.

Грађане је интересовало, између осталог, када ће нова топлана преузети гријање града, те шта је са градњом амбуланти у појединим дијеловима града.

Љубитеље животиња занимало је како ће бити збринути пси луталице, док је возачима болна тачка недостатак мјеста за паркирање, па су питали и када ће никнути паркинг поред Универзитетског клиничког центра РС.

Радојичић је рекао да је и раније, док је обављао други посао, путем "Фејсбука" и "Твитера" одговарао на питања грађана.

- Обећао сам да ћу то наставити са позиције градоначелника и, ево, 8. новембра је тачно годину од преузимања мандата, а то је била добра прилика - казао је Радојичић.

Додао је да је стигло пуно питања, те да поједине поруке није стигао ни да отвори.

- Грађане највише муче комунални проблеми. Много је било питања о томе када ће који пут бити изграђен, водовод, канализација, електромрежа или слично. Радимо константно на рјешавању таквих проблема, а у фази смо планирања радова за 2018. годину. Средства која имамо домаћински ћемо распоредити тако да у сваком дијелу града ријешимо по неки од проблема, без обзира на то да ли је у питању вода, вртић, школа и да се нико не осјети запостављеним - истакао је Радојичић.

Додао је да су најпроблематичнији приградски дијелови града као што су Мотике, Шарговац, Куљани и Пријечани.

- То су подручја са којих је било доста питања, гдје се населило хиљаде људи, а инфраструктура то није пратила, јер нису грађени путеви, водовод, канализација, расвјета и слично - казао је Радојичић.

Када је ријеч о сеоским насељима, Радојичић сматра да је најкритичнији дио Бронзаног Мајдана.

- Тамо заиста треба свега. Потребна су велика улагања да се покрије мали број становника, али распоређених на великом простору - казао је Радојичић.

Он је додао да стара "Топлана" не може да грије град, нити да враћа дугове.

- Чинимо све што је у нашој моћи да се нова што прије заврши. Пола године ће бити рекорд да изградимо ново постројење. Ради се на инсталацији опреме како би "Еко-топлана" ове зиме преузела гријање и грађани били задовољни. Морамо водити рачуна да све буде исправно и безбједно - рекао је Радојичић.

Центар за социјални рад

Игор Радојичић је потврдио да је бивша директорица Центра за социјални рад Вера Сладојевић тужила Градску управу.

- У току је спор, али треба раздвојити двије ствари, а то је истрага МУП-а или тужилаштва, што је питање кривичних одговорности и прекршаја закона. Друга ствар јесте одлука о смјени некога, а то је процјена да ли неко добро обавља свој посао или не, а она не мора бити и кривична - казао је Радојичић и напоменуо да ће највјероватније бити поништен конкурс за избор директора Центра.

Нека од питања грађана

- Када бисмо могли очекивати постављање уличне расвјете и рјешавање снабдијевања водом у огранку Љевчанске улице на Петрићевцу?

- Када је планирано асфалтирање Суботичке улице?

- Да ли планирате и када мислите покренути пројекат разврставања комуналног отпада у граду, те његову рециклажу?

- Да ли мислите да је добра идеја да укључите грађане у иницијативу садње дрвореда у граду?

- Да ли ће и када Градска управа почети да рјешава проблем формирања заједница етажних власника јер договор станара углавном није могућ?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана