Радојичић уручио прва рјешења о стипендирању студената

Срна
Радојичић уручио прва рјешења о стипендирању студената

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић данас је у Градској управи уручио прва рјешења о стипендирању студената за академску 2017/18. годину, за шта је из буџета града издвојено око 520.000 КМ.

Град ће у овој академској години стипендирати 369 студената - по основу социјалног статуса право на стипендију остварило је њих 233, по основу успјеха 98 и по основу дефицитарног занимања 38 студената.


Стипендија појединачно износи од 130 КМ до 250 КМ.

Радојичић је навео да стипендију у износу од 130 КМ остварују студенти по основу успјеха и по социјалном статусу, док је стипендија од 250 КМ за дефицитарна занимања.

"Задовољан сам што настављамо дугогодишњу традицију Града Бањалуке. На конкурс за додјелу стипендија пријавило се 475 студената, а данас је формално почео процес додјеле стипендија, јер смо уручили рјешења за десет студената", рекао је Радојичић.

Он је додао да ће за стипендије ученицима и студентима у овој академској години из градског буџета бити издвојено 1,5 милиона КМ.

Радојичић је истакао да се статус стипендисте могао стећи по основу успјеха - студенти који су остварили најбољи успјех на својим факултетима, те по статусу дефицитарних занимања који се дефинише са Заводом за запошљавање и то су физика наставни смјер, биологија наставни смјер и дипломирани инжењер технике, рачунарства и информатика.

Према његовим ријечима, трећа групација која је и највећа је социјални статус гдје су породице погинулих бораца, ратних војних инвалида, дјеца у стању социјалне потребе, са одређеним степеном инвалидности, незбринуте породице и слично.

Студент друге године Медицинског факултета Наташа Беднарчук, која је добила стипендију града по основу успјеха на студију, захвалила је Градској управи на стипендији, истичући да је уз материјалну подршку - ова стипендија показатељ да постоји неко ко цијени труд и залагање.

"Пуно смо труда уложили да остваримо најбољи просјек оцјена и самим тим ову стипендију", рекла је Наташа, чији је просјек оцјена 9,33.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац истакао је да је процес избора стипендиста протекао транспарентно и да нема ниједне жалбе.

"И од Службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, град Бањалука је по својим правилницима и условима по којим стипендира студенте, наведен као примјер локалне заједнице у Српској", закључио је Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана