Радојичић: Високо постављени циљеви развоја

Срна
Радојичић: Високо постављени циљеви развоја

Бањалука - Бањалучки градоначелник Игор Радојичић нагласио је вечерас на свечаној академији, поводом 22. априла - Дана града, да Бањалука има високо постављене циљеве у новој Стратегији развоја.

“То је град са повољним пословним окружењем, зелени град, паметни град. Стварамо град који је центар Републике Српске, угодан за живот”, истакао је Радојичић.

Он је рекао да је циљ да Бањалука има развијено школство, културу и спорт, те да буде град младих.

Радојичић је навео да су у припреми три међународна конкурса за љепши град - за идејно рјешење новог градског моста, за мултифункционалне конгресно- конференцијске дворане и за трансформацију урбаног градског језгра.

Он је рекао да су многи проблеми који су трајали деценијама ријешени или су у процесу рјешавања а, међу најзначајним реализованим пројектима истакао изградњу нове топлане и 21 ново дјечије игралиште.

“Ради се на водоснабдијевању у многим подручјима града. Хвала републичким властима, предсједнику и Влади Српске за подршку на новом Универзитетском клиничком центру, обнови Банског двора и другим пројектима”, нагласио је Радојичић.

Он је рекао да је Бањалука, која данас обиљежава 74 године од ослобођења од фашизма у Другом свјетском рату, поносна на своју антифашистичку традицију, те навео да од ове године слави и 21. новембар, дан ослобођења у Првом свјетском рату.

“Тиме истичемо континуитет вриједности које баштинимо”, истакао је Радојичић, који је уручио награде и признања појединцима и колективима према одлуци Скупштине града.

На свечаној академији, централном догађају прославе Дана града, прослављенем спортисти Абасу Арсланагићу и књижевнику Кољи Мићевићу уручено је највеће градско признање - Кључ града са “Повељом почасни грађанин града Бањалука”.

“Златни грб Града”, поводом 22. априла - Дана града Бањалука, уручен је генералном директору компаније “М:тел” Марку Лопичићу - за постигнуте врхунске резултате и успјехе у области привреде, исказану хуманост и допринос развоју града.

Ово признање уручено је и генералном конзулу Србије у Бањалуци Владимиру Николићу за изузетан допринос у развоју града, директору компаније “Тропик” Бојану Рисовићу за врхунске резултате и успјехе у области привреде, те декану Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранку Шкрбићу за изузетан допринос у области образовања и науке.

Плакета града уручена је Бисерки Колевској за изузетна остварења у области културе и допринос у развоју позоришне умјетности, Колу српских сестара за изузетно хумана дјела, Хуманитарној организацији “Лучијано Лама” са Сицилије за изузетно хумана дјела и рад на развијању културе дијалога и Борису Врховцу за изузетно хумана дјела.

Ово признање уручено је и Дому за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић” за изузетна остварења у области образовања и васпитања и за изузетно хумана дјела, примаријусу доктору Милутину Вучковцу као посебан вид признања за изузетна остварења у области медицине, посебно у области доприноса наталитетној политици града.

Ово признање уручено је и Дуњи Симић за изузетна остварења у области културе и умјетности и Зорану Пејашиновићу за изузетна остварења у образовању и достигнућа у развоју културе и очувању културног насљеђа и завичајне историје.

“Награда града Бањалука младима” од 1.500 КМ уручена је Радовану Ивановићу за изузетан допринос у области културе и умјетности и промоцији музичке културе и Немањи Пакићу за изузетан допринос у области науке и образовања.

Свечаној академији присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједници Народне скупштине Српске Соња Караџић Јовичевић и Милан Петковић, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, посланици у Народној скупштини Српске и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, делегати у Вијећу народа Српске, представници вјерских заједница, академске заједнице, те привредног јавног и културног живота града.

Академији су присуствовали и градоначелници и предсједници скупштина општина и градова пријатеља Бањалуке из Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Русије и Украјине, Федерације БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана