Radojičić: Vanredno stanje u Banjaluci u pojedinim naseljima

Srna
Radojičić: Vanredno stanje u Banjaluci u pojedinim naseljima

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio je večeras vanrednu situaciju u dijelu grada, odnosno u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas jer se zbog kiše tokom noći očekuje porast vodostaja.

Ova odluka znači da se noćas podiže kompletan sastav Civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične tačke na vodotokovima. Najveći pritisak očekuje se na području uz vodotoke u Česmi i Lazarevu, saopšteno je iz Gradske uprave. “S obzirom na to da imamo najavu padavina tokom cijele noći, i vjerovatno rast vodostaja na glavna dva vodotoka, potrebno je preventivno postupiti. Ovo je preventivna mjera i usmjerna ka tome da građani sasvim ozbiljno shvate ovu situaciju i da se ponašaju po posebnim uputstvima”, kazao je Radojičić.

On je naglasio da nema mjesta panici, jer vjeruje da ne bi trebalo doći do naglog rasta vode, ali predstoji noć i mjere se uvode kako bilo koga ne bi ugrozilo tokom noći.

“Dakle, na prostoru mjesnih zajednica Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo jedan, Zalužani i Priječani uvodi se vanredno stanje. Pozivam građane da sa ovih prostora ukolone materijalna sredstva koja bi se mogla naći na udaru, da prenesu na više spratove stvari, ukoliko imaju stoku da je izmjeste i da se, prije svega, minimizira rizik za stanovništvo odnosno da se ne izlažu riziku od eventualnog probijanja ili nailaska vode”, kazao je gradonačelnik Banjaluke.

Preporuka je da danas na području grada ne rade škole i vrtići, te da se i sa te strane prevenira sve ono što bi se moglo desiti. Prema podacima Štaba za vanredne situacije, do večeras nije poplavljeno nijedno domaćinstvo nad području grada, ali tokom noći se očekuje dalji porast vodostoja Vrbasa zbog čega je i donosena mjera o uvođenju vanredne situacije. Osim ovoga, donosena je preporuka da danas na području grada ne rade vrtići i škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana