Radojičić: Setom odluka riješiti pitanje gradskog grijanja

Srna
Radojičić: Setom odluka riješiti pitanje gradskog grijanja

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da bi danas trebalo da bude riješen decenijski problem gradskog grijanja jer će, ukoliko banjalučka Skupština usvoji set odluka o grijanju, Banjaluka dobiti novo preduzeće "Eko-toplanu", te ocijenio kao zlonamjerne komentare pojedinih opozicionih odbornika da nova toplana nema kapacitet da samostalno grije grad.

Radojičić je naglasio da "Eko-toplana" treba da, uz pozitivno poslovanje, građanima obezbijedi kvalitetno grijanje po prihvatljivoj cijeni.

On je pojasnio da će jedina promjena biti uvođenje fiksnog dijela cijene kod građana koji imaju ugrađene kalorimetre, što je predviđeno od početka, ali niko nije obraćao pažnju na to.

Prema njegovim riječima, kada je dozvoljeno uvođenje kalorimetara u gradu to nije učinjeno sistemski, kako je, na primjer, urađeno u Beogradu, Zagrebu, pa čak i u Čelincu, što podrazumijeva način obračuna sa fiksnim i varijabilnim dijelom.

"Građani koji plaćaju grijanje po metru kvadratnom stambenog prostora plaćaće istu cijenu kao i do sada", rekao je Radojičić novinarima.

On je naglasio da Zakon o komunalnim djelatnostima predviđa da lokalna zajednica donosi odluke o pitanjima kao što je isporuka toplotne energije, te daje saglasnost na cijene.

"Kod donošenja i predlaganja svih ovih odluka vodili smo se praksom Ustavnog suda Republike Srpske koji je u nizu lokalnih zajednica provjeravao ustavnost pojedinačnih oduka i uspostavio određenu praksu", rekao je Radojičić.

Kada je riječ o korisnicima koji ne žele da budu priključeni na novu toplanu, Radojičić je naveo da mogućnost isključenja zavisi od statusa korisnika.

"Kada je riječ o individualnim objektima stanovanja sve je mnogo jednostavnije nego kod kolektivnih objekata jer tada sve zavisi od zajednica etažnih vlasnika, čija je saglasnost potrebna", rekao je Radojičić.

Radojičić je naveo da nova toplana od novembra sukcesivno uključuje po jedan kotao, a u februaru se očekuje uključenje svih koji će ostvariti kapacitet od 50 megavata.

"Slijedi tranzicioni period u kojem većina isporučene toplotne energije dolazi iz nove toplane, dok će, ukoliko bude potrebno, u zavisnosti od vremena, raditi jedan kotao stare toplane na mazut", pojasnio je Radojičić.

On je dodao da se ugovor o saradnji sa starom toplanom odnosi na kapacitete koji će ostati u upotrebi, a to su dvije kotlovnice na drvnu sječku u naseljima Starčevica i Kočićev Vijenac.

"Kotlovi na mazut ne treba uopšte da se koriste, osim u tranzicionom periodu, i to onoliko koliko bude potrebno, te ostaju kao mogućnost u slučaju havarije", pojasnio je Radojičić.

On je rekao da je planirana i rekonstrukcija vrelovodne mreže, koja je javno dobro i u koju je nova toplana dužna investirati.

"Snimljeno je stanje vrelovodne mreže, a sljedeća stepenica je potpuna automatizacija procesa, modernizacija i popravak stanja vrelovodne mreže, koje je u dosta lošem stanju", rekao je Radojičić.

Odbornik DNS-a u banjalučkoj Skupštini Boran Bosančić naglasio je da će odbornici ove stranke podržati set odluka o pitanjima gradskog grijanja, jer je riječ o najznačajnijem projektu gradske administracije.

"Ovaj projekat je pokušaj da se konačno saniraju gubici, koji su dostigli 70 miliona KM, te je godišnje oko 12 miliona KM išlo na mazut, što je postalo neizdrživo. Biznis-plan ukazuje da bi novo preduzeće trebalo da bude profitabilno, sa oko četiri miliona prihoda", naveo je Bosančić.

Narodni odbornik u banjalučkoj Skupštini Predrag Vulin rekao je da ni on, ni njegov kolega Ljubo Ninković neće podržati set odluka o pitanju grijanja, jer se njima, kako kaže, vrši represija na građane, budući da se ne mogu isključiti sa mreže ukoliko nema saglasnosti etažnih vlasnika.

"Niko danas ne može u zgradi da pribavi potpise svih stanovnika, te smatramo da Gradska uprava i nova toplana izbjegavaju odgvornost", rekao je Vulin.

On smatra da građanima treba vratiti povjerenje u isporuku toplotne energije, što može biti učinjeno samo redovnom isporukom, postizanjem adekvatne temperature u objektima koji se griju i bez povećanja cijene grijanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana