Радојичић: Пројекат даљинског гријања добио бронзану медаљу ЕБРД-а

Срна
Радојичић: Пројекат даљинског гријања добио бронзану медаљу ЕБРД-а

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић представио је у Копенхагену пројекат даљинског гријања и изградње нове топлане на био-масу, који је добио бронзану медаљу Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ као један од најбољих пројеката који је ова међународна институција финансирала током прошле године.

Радојичић је на Свјетском форму о енергетској ефикасности у организацији УН пред око 50 учесника из цијелог свијета истакао да је пројекат даљинског гријања освојио ово престижно признање на 27. годишњем самиту ЕБРД-а одржаном 9. и 10. маја у Јордану.


Из Градске управе Бањалука наводе да је признање освојено у категорији пројеката у вези са одрживом енергијом.

Признање се односи на пројекат изградње и обнове система даљинског гријања у Бањалуци. Послије деценијских проблема са снадбијевањем града топлотном енергијом, у фебруару ове године пуштена је у рад “Еко топлана”, нова градска топлана, покретана на био масу, обновљиви и еколошки знатно прихваљивији енергент у односу на стара постројења на мазут.

Топлана је изграђена као заједничко улагање града Бањалука и компаније “ИЕЕ”, с тим да је градски удио у власништву финансиран кредитом ЕБРД-а.

Радојичић у Копенхагену учествује и на четвртом годишњем састанку партнера у оквиру иницијативе за даљинску енергију.

Тема овог самита, како наводе из Градске управе, односи се на пројекат такозваних паметних градова, те пројекте у вези са енергетском ефикасношћу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана