Радојичић: Нови мост још један од симбола града

Срна
Радојичић: Нови мост још један од симбола града

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је новоизгрђени мост на мјесту некадашњег Зеленог моста, који је вечерас свечано пуштен у саобраћај, још један од симбола града - нова, лијепа и функционална грађевина за Бањалуку.

“Бањалука овим мостом добија праву повезницу источног и западног транзита”, истакао је Радојичић, обраћајући се вечерас окупљенима на свечаности поводом пуштања у саобраћај новог моста.

Радојичић је рекао да је нови мост потпуно изграђен домаћом изведбом, радном снагом и домаћим материјалима.

“Све што је обезбијеђено средстава за финансирање градње овог моста уједно је значило и подршку нашој привреди и тај новац је остао у Републици Српској”, нагласио је Радојичић.

Он је рекао да је 14. јуни битан датум за овај објекат, подсјетивши да је 14. јуна 1957. године издата грађевинска дозвола за стари Зелени мост, док је 14. јуна прошле године на овом мјесту потписан уговор за изградњу новог моста, спојен источни транзит и пуштен кружни ток на Ребровцу.

Радојичић је рекао да се град Бањалука не зауставља овим послом, наводећи да предстоји изградња кружне раскрснице изнад зграде Суда, након чега иде спајање на транзит до Лауша.

Он је најавио за идућу сриједу завршетак изградње кружног тока на Лаушу код ресторана “Сирано”, који ће растеретити саобраћај за Паприковац и кроз Карађорђеву улицу.

Радојичић је рекао да град Бањалука има и амбицију да изгради четири моста за пет година, те да вјерује да ће до јесени почети изградња новог моста у Српским Топлицама који ће бити рјешење за теретни саобраћај.

“Градићемо и највећи нови градски мост идуће године који ће се од Кастела протегнути на Обилићево, за који ћемо ове године тражити најбоље међународно идејно рјешење да то буде нови украс града Бањалуке”, истакао је Радојичић.

Он је подсјетио да је за једну сезону изграђена нова Градска топлана, а након 30 година спојен је источни транзит, те изграђена прва јавна спортска дворана након 1978. године и 22 нова дјечија игралишта.

Нови мост су свечано у саобраћај пустили предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Свечаном отварању присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић и министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић.

Мост је дуг 80, а широк 14 метара и повезује источни и западни транзит.

Нови мост је недавно успјешно прошао тест оптерећења. Током теста, на мосту су се у исто вријеме на такозваним најкритичнијим тачкама нашла четири камиона са укупним теретом од 120 тона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана