Радојичић: Најмањи степен задужености Бањалуке у посљедњих 10 година

Срна
Радојичић: Најмањи степен задужености Бањалуке у посљедњих 10 година

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да дуг града износи 115 милиона КМ, што је најмањи степен задужености у посљедњих десетак година.

Радојичић је навео да је од 2013. године дуг града смањен за више од 60 милиона КМ, иако је у претходних неколико година било неколико кредитних аранжмана за развојне пројекте.

"Када је ријеч о јавним финансијама политика је да се истовремено иде са смањивањем дуга, који сада износи 10 одсто, а законски је дозвољено 18, али и омогући развој града, односно да се задужујемо за износе који су знатно мањи од отплата дуга", рекао је Радојичић новинарима у току паузе засједања градске скупштине.

Говорећи о приједлогу закључка о давању сагласности на повећање цијене услуга прикупљања и одвоза комуналног отпада из домаћинстава, Радојичић је навео да је приједлог 19 одсто, односно 1,40 до 1,50 КМ по просјечном домаћинству или двособном стану.

"Једна од промјена односи се на учесталост одвоза смећа, те повећање фреквенција одвоза и захтјев за набавку специјалног возила за одвоз кабастог отпада", појаснио је Радојичић.

Он је додао да се новине односе и на промјене правилника, који дефинише зоне прикупљања отпада и набавку нових контејнера.

"Само прошле године смо набавили око 300 контејнера, а ове године идемо у додатну набавку, јер захтјеви са терена су 530 посуда. Упркос одливу становништва повећава се количина смећа на регионалној депонији у Рамићима", рекао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић истакао је да би у наредном периоду предузеће "Чистоћа" требало да размисли и о другим модалитетима креирања цјеновника.

"Отпад не праве квадрати, већ људи, и обрачун се тренутно врши према квадратури, па имамо ситуацију да у једном стану исте квадратуре може да живи више чланова или само један члан и они плаћају исто", рекао је Талић.

Он сматра и да би повећање цијене требало да иде у правцу побољшања квалитета услуга.

Када је ријеч о градском дугу, Талић је навео да је он знатно смањен.

"У посљедње двије године кредитирање је прије свега ишло у правцу реализације различитих инвестиција и развојну компоненту", рекао је Талић.

Независни одборник у Скупштини Бањалуке Мирна Савић Бањац рекла је да опозиција неће подржати приједлог за повећање цијена одвожења комуналног отпада, јер то треба да подразумијева и побољшање услуге.

"У 21. вијеку је неприхватљиво да само неколико мјеста у граду постоје контејнери за различите врсте отпада", нагласила је она.

Она је додала и да није у реду да Скупштина доноси одлуку о повећању цијена одвоза смећа без икаквих информација о финансијском пословању предузећа "Чистоћа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана