Radojičić: Do polovine decembra dvoranu bivšeg Šoping centra predati na upotrebu sportistima

Srna
Radojičić: Do polovine decembra dvoranu bivšeg Šoping centra predati na upotrebu sportistima

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da radovi na prenamjeni bivšeg Šoping centra u sportsku dvoranu, vrijedni 1,2 miliona KM, napreduju po planu i da je cilj da do polovine decembra dvorana bude završena i data na upotrebu sportistima Banjaluke.

"Vrijednost ovih radova je negdje oko 1.200.000 KM u ovom momentu, izvođač /"Progres gradnja"/ uredno izvodi radove i nadam se da ćemo ispoštovati rokove", rekao je Radojičić novinarima nakon obilaska radilišta.


On je naveo da je ovo jedan od pet kapitalnih projekata koji će ove godine biti finansiran iz emisije obveznica Grada.

"Dio sredstava obezbijeđen je kroz obveznice, dio od predsjednika Republike Srpske. Znači otprilike pola-pola, po 600.000 KM iz jednog i drugog izvora", rekao je Radojičić.

On je podsjetio da je Banjaluka davne 1976. i 1978. godine dobila dvije sportske dvorane, "Borik" i "Obilićevo", te da od tada, izuzimajući neke školske sale, nijedne nove sportske dvorane u gradu nije bilo.

"Ovo će znatno povećati kapacitet, jer se u sportskoj dvorani žBorikž održavaju i koncerti i sajmovi i vrlo često se dešava problem korištenja tog prostora", rekao je Radojičić.

On je istakao da će nova sportska dvorana, nakon prenamjene, biti raspoloživa za sportove loptom - rukomet, košarku i odbojku, tako da će za te klubove, kojih ima dosta u Banjaluci, biti rasterećeni postojeći termini u sportskim dvoranama "Borik" i "Obilićevo".

Govoreći o mogućnosti izgradnje sportske dvorane kod banjalučke Gimnazije, Radojičić kaže da je riječ o javno-privatnom partnerstvu i da je završena studija opravdanosti koja je pokazala "pozitivnu matematiku" za takav projekat.

"Projekat je prošao Ministarstvo finansija, mislim da smo dobili pozitivnu ocjenu i sljedeća stepenica bi trebalo da bude pripremanje javnog poziva za javno-privatno partnerstvo", rekao je Radojičić.

On je napomenuo da se pripremaju i projekti za još dvije dvorane u Banjaluci, dodavši da je već završen projekat za sportsku dvoranu kod Osnovne škole /OŠ/ "Branko Radičević" u naselju Starčevica.

"Drugi projekat koji pripremamo je dvorana kod OŠ žSveti Savaž u naselju Lauš. U našoj optimističkoj verziji je da barem jednu, ako ne obje dvorane, pokušamo do kraja mandata /oktobar 2020. godine/ dovesti pod krov", rekao je Radojičić.

On je naveo da je dvorana u naselju Starčevica vezana za samu školu "Branko Radičević", dok bi dvorana na Laušu trebalo da bude ne samo školska.

"Razmišljamo da li bi dvorana na Laušu bila pri samoj školi 'Sveti Sava' ili bi bila u kompleksu zajedno sa ove tri dvorane pod upravom Javne ustanove 'Borik'", rekao je Radojičić.

On je dodao da Javna ustanova "Borik" u ovom momentu gazduje sportskim dvoranama "Obilićevo" i "Borik", dok će sportska dvorana, prenamijenjena iz Šoping centra, biti treći objekat kojim će oni gazdovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana