Радојичић: Бањалука ће се и даље градити

ELTA TV
Радојичић: Бањалука ће се и даље градити

Бањалука - Бањалука се ових дана интензивно гради. У току је реализација тридесетак комуналних пројеката. Један дио пројеката тек почиње, неки су току, а поједини се приводе крају.

 “Ребалансом буџета града, чији је Нацрт спреман за наредно скупштинско засједање које је заказано за 10.04. обезбиједили смо додатних десетак милиона марака, који ће углавном бити усмјерени у реализацију крупних комуналних пројеката, па ће се тако Бањалука и даље, током цијеле године, интензивно градити.”  Рекао је ово, гостујући у емисији Бањалучка хроника ЕЛТА ТВ, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

“Буџет оквиром расте са 134 на 144 милиона марака. То је десет милиона марака оствареног вишка из прошле године. То је у Нацрту, наше су претпоставке да ћемо до Приједлога ребаланса буџета обезбиједити још новца, јер преговарамо и са републичким институцијама, али и са ЕБРД за један аранжман који се тиче водоснабдјевања, тако да је реално очекивати да у Приједлогу ребаланса оквир буде преко 150 милиона марака. У буџету је тако поред свих ових послова које смо већ започели и изградња моста у Српским Топлицама, и наставак реконструкције паркића и санација дијела основних школа, као и један нови вртић. Надамо се да ће до Приједлога ребаланса бити дефинисан и модел реализације пројекта изградње пута Лауш – Паприковац” казао је Радојичић 

Он је нагласио да ће током ове грађевинске сезоне бити настављена реализација неколико пројеката у области водоснабдјевања почев од наставка изградње мреже водоводног система Црно врело, преко изградње резервоара у Јагарама, те да ће се наставити радови на водоснабдјевању виших дијелова насеља Чесма. “У оквиру пројекта Чесма 3 и Чесма 4 у току је  изградња  резервоара на Крчмарицама,  градиће се на том дијелу, још један велики резервоар и цјевовод,  а у току је још један јавни позив за реализацију пројекта “Рекавице - Бањица”. На крају, радићемо ове године  неколико мањих пројеката, као што су водовод у Зеленом виру и Мишином Хану.” нагласио је Радојичић 

Он је напоменуо да је ово година реализације крупних саобраћајних пројеката, од источног транзита, преко улице Александра првог Карађорђевића,  Шарговачке улице, па све до изградње кружних раскрсница код Леснине, на Лаушу код “Сирана” и кружног тока  код Полицијске управе. Радојичић је напоменуо да ће се осим изградње кружне раскрснице од монтажних елемената код Мљекаре, исти такав кружни ток градити и у насељу  Обилићево. 

Говорећи о стању у грађевинском сектору,  Радојичић је истакао да се у посљедње двије године на тржишти дешавају озбиљне промјене, све више је понуђеног посла у јавном и у приватном сектору, а све мање радне снаге и извођача радова који могу да прате потребе.  Чини ми се да има више посла него што има квалитетних извођача радова.   

“Стога се све чешће дешава да грађевинци нису у стању да поштују рокове.” рекао је Радојичић 

Говорећи о пројекту децентрализације културе, градоначелник Бањалуке је нагласио да је изузетно лијепо видјети да су друштвени домови које је Град градио у Љубачеву, Драгочају и Верићима пуни, да се дешавају приредбе, позоришне представе и културне манифестације, а да је ове године у плану наставак изградње друштвеног дома у Крминама, као  санација објеката у Мишином Хану, Залужанима, Пискавици и Рекавицама.

Он је на крају изразио наду да ће Бањалука добити ласкаву титулу Европске престонице културе 2024. нагласивши да је пуно тога урађено да се културна сцена у граду покрене, па нас тако само у оквиру овогодишњег  “Прољећа у Бањалуци” очекује преко 100 догађаја који би требали привући пажњу наших суграђана али и гостију из региона, посебно из Србије, који у град на Врбасу од 12. априла захваљујући агенцији “Контики” могу долазити викенд чартер летовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана