Radnički univerzitet uskoro postaje Centar za obrazovanje odraslih: Obukom za deficitarna zanimanja do bržeg zaposlenja

Ivana Kardum
Radnički univerzitet uskoro postaje Centar za obrazovanje odraslih: Obukom za deficitarna zanimanja do bržeg zaposlenja

Banjaluka - Budući učenici Javne ustanove Radnički univerzitet, pored programa srednjeg stručnog obrazovanja odraslih, prekvalifikacije i dokvalifikacije za određena zanimanja, od iduće godine moći će pohađati i programe osposobljavanja iz oblasti deficitarnih zanimanja drvne, metalske i tekstilne industrije, kao i iz obućarskog i IT sektora.

Nakon izvršene reorganizacije, ova ustanova uskoro bi trebalo da promijeni naziv u JU Centar za obrazovanje odraslih Banjaluka, o čemu će  biti odlučeno na idućoj sjednici Skupštine grada.

- Postoji veliko interesovanje za ova deficitarna zanimanja, na koja smo i stavili najveći akcenat. Za ove programe osposobljavanja, rješenje od nadležnog Zavoda za obrazovanje odraslih dobili smo krajem aprila, a sada je u toku konkurs za upis polaznika - navela je direktorica ustanove Bosiljka Radić. Naglasila je da su, pored toga, aplicirali i za sertifikaciju novih programa, te trenutno čekaju odobrenje programa za montera i servisera liftova.

- Cilj izvršene transformacije je da ustanova postane regionalni centar za stručno osposobljavanje kadrova, kako bi u saradnji sa akademskom zajednicom, privrednicima i gradom bio riješen problem nekvalifikovane radne snage, te zadovoljene potrebe privrednika i tržišta rada za kvalifikovanom radnicima – rekla je Radićeva.

Prema njenim riječima, već su razgovarali sa pojedinim privrednicima koji su obezbijedili prostor gdje će se odvijati praktična nastava.

- U stalnom smo kontaktu sa akademskom zajednicom i privrednicima, sa kojima je potpisano više sporazuma o saradnji. Izvođenjem teorije u ustanovi i praktične nastave u preduzećima akcenat se stavlja na osposobljavanje polaznika na principu dualnog obrazovanja. Svaki polaznik nakon završetka edukacije biće osposobljen za konkretnu vrstu zanimanja kako bi mogao raditi u svojoj struci odmah nakon završetka nastave - istakla je Radićeva.

Dodala je da je nedavno održana i tematska konferencija o dualnom obrazovanju pod nazivom “Pilot projekat dualnog obrazovanja”, a Radnički univerzitet namjerava da bude jedan od pokretača čitavog procesa, predstavljajući tako prelazno rješenje za poboljšanje trenutne situacije na tržištu rada.

Kursevi

Radnički univerzitet u ponudi ima kurseve stranih jezika i informatičke kurseve u sklopu IT akademije, koja je osnovana početkom ove godine. Polaznici, između ostalog, mogu učiti engleski, njemački, slovenački, italijanski, francuski, ruski, kao i srpski jezik za strance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana