Радници ће и даље радити осам сати

nezavisne.com
Радници ће и даље радити осам сати

Бањалука - Допуна Одлуке о одређивању радног времена на подручју града, којом се даје могућност рада трговачким центрима недјељом до 22 часа, која је усвојена на сједници Скупштине града, у суштини ништа кључно не мијења, кажу у Унији удружења послодаваца РС.

 

 

Градоначелник Игор Радојичић казао је да се Одлуком о радном времену тржног центра не регулише радно вријеме радника.

“Радно вријеме радника је прописано Законом о раду и гранским колективним синдикалним уговором. Према томе, ако фабрика ради 16 сати, то не значи да и радник толико ради, него он ради осам сати. Ако ради дуже од тога, онда је то питање синдиката, инспекције и послодавца да ли крши друге законе и није питање радног времена”, појаснио је Радојичић.

Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца РС, рекао је да ова одлука није ништа ново нити чудно, те да ова унија подржава сваку одлуку која омогућава субјектима да раде и стварају нову вриједност гдје постоји интерес између радника и послодавца.

“Важећи прописи дају могућност да се распореди радно вријеме тако како је то уређено и у многим другим секторима, гдје се ради смјенски и кроз четворобригадни систем. То је могућност која се користи већ годинама и ништа се ново неће десити”, рекао је Аћић.

Додао је да рад током радне седмице може бити распоређен и на начин да дани одмора не буду у данима викенда, а да то зависи од пословних процеса у компанијама.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства и услужних дјелатности РС, казао је да је Синдикат против ове одлуке, те да сматра да ће она ускоро доживјети крах.

“Сматрамо да она неће донијети никакав резултат, неће донијети ново запошљавање и неће донијети веће плате раднику. Без обзира на добру вољу оних који су донијели ову одлуку, мислим да ће се економски показати да је одлука нерентабилна. Тражићемо од послодаваца да се испоштују сва законом предвиђена права радника када су у питању надокнаде, на слободне дане и плате радника”, казао је Савановић.

Јанко Кецман, начелник Одјељења за инспекцијске послове, рекао је да ће инспекција, као и до сада, редовно радити свој посао и провјеравати да ли су радници пријављени и да ли се уредно издају фискални рачуни.

“Најважније је да провјеримо да ли је радник осигуран и пријављен јер је рад на црно једна од активности којој посвећујемо највише пажње”, рекао је Кецман.

Априлске награде

Градски парламент донио је одлуке о додјели награда и признања поводом 22. априла, Дана града, према којој ће прослављени спортиста Абас Арсланагић и познати књижевник и преводилац Коља Мићевић добити овогодишње највеће градско признање “Кључ града” са Повељом почасни грађанин града Бањалука.

“Златни грб града” добиће Марко Лопичић, генерални директор компаније “М:тел”, за постигнуте врхунске резултате и успјехе у привреди, исказану хуманост и допринос развоју града, те Владимир Николић, генерални конзул Србије у Бањалуци, за изузетан допринос у развоју града.

“Златни грб града” добиће и Бојан Рисовић, директор компаније “Тропик”, за врхунске резултате и успјехе у области привреде, и Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци, за изузетан допринос у области образовања и науке.

Добитници Плакете града су Бисерка Колевска, Коло српских сестара, Хуманитарна организација “Лучијано Лама” са Сицилије, Борис Врховац, Дом за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић”, примаријус др Милутин Вучковац, Дуња Симић и Зоран Пејашиновић.

Награда града Бањалука младима, која је и новчана - у износу од 1.500 КМ, добиће Радован Ивановић и Немања Ракић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана