Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Miloš Vasiljević
Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Banjaluka - Sindikalna organizacija "Toplane" najavila je u petak radikalne mjere u slučaju da neko do radnika ovog preduzeća dobije otkaz, dok gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da je neminovno smanjenje broja zaposlenih jer se radi o propaloj firmi sa dugom od oko 90 miliona KM.

Radojičić je istakao da će radnici koji budu tehnološki višak zbog gašenja preduzeća biti zbrinuti u skladu sa zakonom i dobiti otpremnine. On je napomenuo da problem "Toplane" datira još iz prošlosti, te da je ovo preduzeće u velikim problemima. On je istakao da je "Toplana" davno otišla "pod led", a jedna od posljedica toga je i višak radnika.

- Niko im nije rekao da im je firma propala već davno. U javnoj firmi moguće je ostati bez posla, naročito kada preduzeće propadne, kao što je propala "Toplana", koja je ostala sa 90 miliona KM duga i nije imala mogućnost da obavlja osnovnu funkciju, a to je grijanje grada - rekao je  Igor Radojičić.

On navodi da će dio radnika preuzeti nova "Eko-toplana".

- Drugi će za minimalno potrebne poslove ostati u staroj  "Toplani", a tridesetak radnika će ostati bez posla i oni će imati pravo na otpremninu - poručuje Radojičić.

S druge strane Sindikalna organizacija ne želi da čuje za bilo kakve otkaze, smatraju da što prije moraju da sjednu sa gradonačelnikom za sto i da se dogovore u vezi sa  rješavanjem problema viška radnika. Povjerenik za sindikalna pitanja "Toplane" Vukašin Tintor ističe da će biti istrajni u svojim zahtjevima, te se nada pozitivnom epilogu.

- Ukoliko ne dođe do tog sastanka, iznijećemo u javnost nova saznanja i detalje koji neće ići u prilog Gradskoj upravi - naglasio  je Tintor.

Dodao je da niko u "Toplani" nije sačinio program zbrinjavanja viška radnika, iako su povećana kreditna sredstva za novo preduzeće "Eko-toplana".

Predsjednik sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Dragana Vrabičić tvrdi da v.d. direktora "Toplane" Mićo Milovanović vrši pritisak i mobing nad radnicima koji su izrazili nezadovoljstvo na štrajku upozorenja 13. februara.

- Posebno je nelogično da se radnicima "Toplane" u februaru, u jeku sezone grijanja izdaju rješenja za godišnji odmor za ovu godinu. Cilj takvog postupka direktora i uprave je da sindikat gubi na snazi, te da se radnici razjedine i ne postignu svoje ciljeve - rekla je  Vrabičićeva.

Kazala je da su radnici na štrajku upozorenja tražili od Radojičića da primi delegaciju Sindikalne organizacije "Toplane" i Granskog sindikata, ali do sada nema nikakvog odgovora. Odgovarajući na ove optužbe Radojičić je rekao da ne bježi od razgovora sa radnicima "Toplane", ali da zbog ranije ugovorenih obaveza prethodnih dana nije stigao. 

Od Milovanovića u petak nismo uspjeli da dobijemo izjavu jer nije odgovorio na naš telefonski poziv.

Štrajk upozorenja

Članovi sindikalne organizacije "Toplane", njih dvadesetak okupilo se 13. februara ispred kapija preduzeća kako bi na taj način skrenuli pažnju na neizvjesnu budućnost 50 radnika nakon početka rada novog preduzeća "Eko-toplana", koja je od 1. februara preuzela grijanje grada.

U Gradskoj upravi naveli su da je "Toplana" sa sindikatom, pripremila plan i program otpuštanja radnika, te da gradska administracija preduzima sve što je u njihovoj moći, da broj otpuštenih bude što manji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana