Радници Топлане не желе ни да чују за отпремнине

Милош Васиљевић
Радници Топлане не желе ни да чују за отпремнине

Бањалука - Синдикална организација "Топлане" најавила је у петак радикалне мјере у случају да неко до радника овог предузећа добије отказ, док градоначелник Игор Радојичић поручује да је неминовно смањење броја запослених јер се ради о пропалој фирми са дугом од око 90 милиона КМ.

Радојичић је истакао да ће радници који буду технолошки вишак због гашења предузећа бити збринути у складу са законом и добити отпремнине. Он је напоменуо да проблем "Топлане" датира још из прошлости, те да је ово предузеће у великим проблемима. Он је истакао да је "Топлана" давно отишла "под лед", а једна од посљедица тога је и вишак радника.

- Нико им није рекао да им је фирма пропала већ давно. У јавној фирми могуће је остати без посла, нарочито када предузеће пропадне, као што је пропала "Топлана", која је остала са 90 милиона КМ дуга и није имала могућност да обавља основну функцију, а то је гријање града - рекао је  Игор Радојичић.

Он наводи да ће дио радника преузети нова "Еко-топлана".

- Други ће за минимално потребне послове остати у старој  "Топлани", а тридесетак радника ће остати без посла и они ће имати право на отпремнину - поручује Радојичић.

С друге стране Синдикална организација не жели да чује за било какве отказе, сматрају да што прије морају да сједну са градоначелником за сто и да се договоре у вези са  рјешавањем проблема вишка радника. Повјереник за синдикална питања "Топлане" Вукашин Тинтор истиче да ће бити истрајни у својим захтјевима, те се нада позитивном епилогу.

- Уколико не дође до тог састанка, изнијећемо у јавност нова сазнања и детаље који неће ићи у прилог Градској управи - нагласио  је Тинтор.

Додао је да нико у "Топлани" није сачинио програм збрињавања вишка радника, иако су повећана кредитна средства за ново предузеће "Еко-топлана".

Предсједник синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Драгана Врабичић тврди да в.д. директора "Топлане" Мићо Миловановић врши притисак и мобинг над радницима који су изразили незадовољство на штрајку упозорења 13. фебруара.

- Посебно је нелогично да се радницима "Топлане" у фебруару, у јеку сезоне гријања издају рјешења за годишњи одмор за ову годину. Циљ таквог поступка директора и управе је да синдикат губи на снази, те да се радници разједине и не постигну своје циљеве - рекла је  Врабичићева.

Казала је да су радници на штрајку упозорења тражили од Радојичића да прими делегацију Синдикалне организације "Топлане" и Гранског синдиката, али до сада нема никаквог одговора. Одговарајући на ове оптужбе Радојичић је рекао да не бјежи од разговора са радницима "Топлане", али да због раније уговорених обавеза претходних дана није стигао. 

Од Миловановића у петак нисмо успјели да добијемо изјаву јер није одговорио на наш телефонски позив.

Штрајк упозорења

Чланови синдикалне организације "Топлане", њих двадесетак окупило се 13. фебруара испред капија предузећа како би на тај начин скренули пажњу на неизвјесну будућност 50 радника након почетка рада новог предузећа "Еко-топлана", која је од 1. фебруара преузела гријање града.

У Градској управи навели су да је "Топлана" са синдикатом, припремила план и програм отпуштања радника, те да градска администрација предузима све што је у њиховој моћи, да број отпуштених буде што мањи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана