Radnici Elektrokrajine šampioni u humanosti

Jovan Škrbić
Radnici Elektrokrajine šampioni u humanosti

Banjaluka - U tradicionalnoj humanitarnoj akciji darovanja krvi, koju je u petak organizovao Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi preduzeća "Elektrokrajina", prikupljeno je 105 doza ove dragocjene tečnosti.

Predsjednik Aktiva Vukašin Ćirić rekao je da je zadovoljan što su se radnici preduzeća odazvali u velikom broju da popune zalihe Zavoda za transfuzijsku medicinu RS.

- Odazvala su se 153 davaoca, ali nisu svi koji su imali želju mogli dati krv zbog zdravstvenih problema, korišćenja antibiotika ili visokog, odnosno niskog pritiska - naveo je Ćirić.

U Aktivu, koji je najmasovniji među preduzećima u Srpskoj, ne znaju za strah i dragocjenu tečnost poklanjaju sa velikim zadovoljstvom.

- Darovanje krvi za mene nikad nije predstavljalo problem, a straha ili nekih posljedica nikad nije bilo - kazao je Radovan Stanković.

Sreću zbog učešća u ovoj humanoj misiji nije krio ni Momčilo Gruban, koji je do sada krv dao 20 puta.

- To što na ovaj način nekome možemo spasiti život je Božiji dar. Blago čovjeku koji može dati krv i pomoći nekome. Veliku radost osjeća onaj koji je u mogućnosti da pomogne, jer naše malo za nekoga znači puno - kaže Gruban.

Među humanistima je bilo i pripadnica nježnijeg pola.

- Ovo je 38. put da darujem krv. Žao mi je što malo žena učestvuje u akciji, ali se nadam da će mlađe koleginice skupiti hrabrost i početi da daruju krv - rekla je Rajna Šindrak.

Da su i mlađi radnici svjesni značaja akcije potvrđuje dvadesetogodišnji Arsen Vukotić iz Gradiške koji krv daje od svoje osamnaeste godine.

- Imam samo riječi hvale za ovu akciju, jer nam je pružena prilika da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija - kazao je Vukotić.

Članstvo

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi "Elektrokrajine" je za 17 godina postojanja sakupio mnogo doza dragocjene tečnosti i povećao broj članova.

- Aktiv postoji 17 godina, krenuli smo sa nekoliko članova a sada imamo 380. Imamo dobru saradnju sa Transfuzijom, najveći smo aktiv koji sakupi najviše doza - rekao je Vukašin Ćirić i dodao da će davaoci imati određene privilegije koje su zaslužili svojim gestom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana