Радници Електрокрајине шампиони у хуманости

Јован Шкрбић
Радници Електрокрајине шампиони у хуманости

Бањалука - У традиционалној хуманитарној акцији даровања крви, коју је у петак организовао Актив добровољних давалаца крви предузећа "Електрокрајина", прикупљено је 105 доза ове драгоцјене течности.

Предсједник Актива Вукашин Ћирић рекао је да је задовољан што су се радници предузећа одазвали у великом броју да попуне залихе Завода за трансфузијску медицину РС.

- Одазвала су се 153 даваоца, али нису сви који су имали жељу могли дати крв због здравствених проблема, коришћења антибиотика или високог, односно ниског притиска - навео је Ћирић.

У Активу, који је најмасовнији међу предузећима у Српској, не знају за страх и драгоцјену течност поклањају са великим задовољством.

- Даровање крви за мене никад није представљало проблем, а страха или неких посљедица никад није било - казао је Радован Станковић.

Срећу због учешћа у овој хуманој мисији није крио ни Момчило Грубан, који је до сада крв дао 20 пута.

- То што на овај начин некоме можемо спасити живот је Божији дар. Благо човјеку који може дати крв и помоћи некоме. Велику радост осјећа онај који је у могућности да помогне, јер наше мало за некога значи пуно - каже Грубан.

Међу хуманистима је било и припадница њежнијег пола.

- Ово је 38. пут да дарујем крв. Жао ми је што мало жена учествује у акцији, али се надам да ће млађе колегинице скупити храброст и почети да дарују крв - рекла је Рајна Шиндрак.

Да су и млађи радници свјесни значаја акције потврђује двадесетогодишњи Арсен Вукотић из Градишке који крв даје од своје осамнаесте године.

- Имам само ријечи хвале за ову акцију, јер нам је пружена прилика да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија - казао је Вукотић.

Чланство

Актив добровољних давалаца крви "Електрокрајине" је за 17 година постојања сакупио много доза драгоцјене течности и повећао број чланова.

- Актив постоји 17 година, кренули смо са неколико чланова а сада имамо 380. Имамо добру сарадњу са Трансфузијом, највећи смо актив који сакупи највише доза - рекао је Вукашин Ћирић и додао да ће даваоци имати одређене привилегије које су заслужили својим гестом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана