Radioaktivni gromobran na Starčevici širi strah i bolesti

Jasmina Perišić
Radioaktivni gromobran na Starčevici širi strah i bolesti

Banjaluka - Radioaktivni gromobran na objektu Samačkog hotela u naselju Starčevica godinama je rak-rana stanovnika ovog dijela grada. I pored brojnih inicijativa da on bude uklonjen, još nije poznato da li će i kada to biti učinjeno.

Zbog zračenja koje gromobran prouzrokuje stanovnici ulice Stevana Prvovenčanog, u kojoj je i stacioniran, žale se da imaju zdravstvenih problema. Najčešće su to problemi sa  štitnom žlijezdom, a nisu rijetka ni druga oboljenja. Zabrinutost stanovnika dovela je do pokretanja inicijative za njegovo uklanjanje, a kako ni to nije urodilo plodom, rješenje ovog problema je zatraženo i na jednoj od sjednica Skupštine grada.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Nenad Talić, koji takođe živi na Starčevici, na zahtjev mnogobrojnih komšija

postavio je odborničko  pitanje u vezi sa rješavanjem ovog problema.

- Znam da taj gromobran nije u nadležnosti grada, ali smatram da grad, koji upravlja svojom teritorijom, ima pravo da traži objašnjenja od onih koji su nadležni. U decembru je bilo zasjedanje Skupštine grada i tada je Odjeljenje za inspekcijske poslove poslalo moj upit Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS). Odgovor sam dobio nakon četiri mjeseca, tačnije krajem aprila - rekao je Talić.

Dodaje da u dopisu Agencije nije bilo konkretnog rješenja za ovaj problem, te da DRARNS još traži lokaciju za premještanje radioaktivnog gromobrana.

- Ti gromobrani štetno djeluju na ljude, prirodu i životinje. Mještani su u strahu jer smatraju da gromobran doprinosi širenju bolesti - smatra Talić.

Kaže da mu nije namjera da politizuje ovo pitanje koje posmatra kao potencijalni ekološki i zdravstveni problem, te da će i dalje tražiti konkretne poteze DRARNS-a.

- Priznali su da ovakvi gromobrani mogu "prouzrokovati štetu"  ukoliko ne stoje u ispravnom položaju i ukoliko se njima ne rukuje stručno. Takođe nije precizirano kakvu štetu mogu izazvati. Oni su rekli da je gromobran u ispravnom položaju i da svoje zračenje šalje u vazduh, što mi ne znamo. Nije nam poznato ni koliko su stari njihovi podaci ni da li je neko pokušao da na svoju ruku demontira gromobran - kazao je Talić.

Dodao je da u BiH ne postoji skladište za odlaganje radioaktivnih materijala.

Građani

Stanovnik ulice Stevana Prvovenčanog Mišo Bojić tvrdi  da i njegov sin i supruga imaju problema sa štitnom žlijezdom.

- Mnogi se žale na taj gromobran, ne znam da li on stvarno toliko zrači ili se ljudi podsvjesno plaše i smatraju ga uzrokom zdravstvenih problema. Kako god bilo, treba ga  ukloniti jer godinama insistiramo na tome - rekao je Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana