Радијатори топлији на Кочићевом вијенцу и Старчевици

Сања Амиџић
Радијатори топлији на Кочићевом вијенцу и Старчевици

Бањалука - Најважнији дио опреме за изградњу мини-котловнице у насељу Кочићев вијенац стигао је јуче у предузеће "Космос", гдје ће бити и постављена, а наредних дана очекује се да опрема стигне и за котловницу на Старчевици.

Директор "Топлане" Мићо Миловановић рекао је да ће до почетка грејне сезоне на подручју града бити изграђене обје мини-котловнице.

- Котао је већ постављен, а у наредним данима стићи ће још опреме која ће бити постављана у континуитету - казао је Миловановић.

Подсјетио је да од потписивања уговора за испоруку опреме са фирмом "ТПК орометал" из Хрватске није прошло ни 90 дана, а опрема је стигла, док је велики посао урађен и на грађевинским радовима.

- Иако смо праћени великим временским неприликама, сигурно ћемо у предвиђеној динамици изградити ове двије рејонске котловнице - рекао је Миловановић.

Појаснио је да је снага котловнице на Кочићевом вијенцу шест мегавата, док ће котловница на Старчевици бити јача.

- Тамо ће бити постављена два котла, један од шест, а други од четири мегавата - рекао је Миловановић.

У "Топлани" тврде да ће изградњом котловница нестати проблеми у вези са испоруком топлотне енергије у поменутим дијеловима града.

- Ову грејну сезону дочекаћемо спремнији него ранијих година - истакао је Миловановић.

Начелник Одјељења за привреду у Градској управи Раденко Комљеновић рекао је да ће изградња котловнице унаприједити квалитет гријања у том дијелу града, али и допринијети уштеди када је у питању енергент.

-  Опредијелили смо се да започнемо ревитализацију топловодног система града. Једна од првих фаза су управо ове периферне котловнице и овај програм ћемо наставити и у наредним годинама - казао је Комљеновић.

Према његовим ријечима, ако све буде ишло предвиђеном динамиком, 15. октобра оба постројења биће у погону.

Енергент

Мини-котловнице у насељима Кочићев вијенац и Старчевица као енергент употребљаваће дрвну масу.

- "Топлана" је до сада користила мазут, а ове двије мини-котловнице користиће дрва сјечку - казао је Мићо Миловановић. За изградњу тих котловница емисијом обвезница "Топлане" код ИРБ-а обезбијеђено је девет милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана