Путника за 30 одсто мање

Јасмина Перишић
Путника за 30 одсто мање

Бањалука - Број путника јавног градског превоза у односу на прошлу годину смањен је за око 30 одсто, тврде аутопревозници.

Појашњавају да је главни показатељ смањења броја путника пазар који је из године у годину мањи иако цијена градског превоза није мијењана.

Из предузећа "Аутопревоз" потврђују да је пад путника мањи за 30 одсто и да је смањење забиљежено на свим линијама. Како кажу, аутобусом путују само они људи који морају.

- Чак и ђаци и студенти у мјесецима када се не школују не путују аутобусом - објаснио је директор "Аутопревоза" Дејан Мијић.

И у предузећу "Централ" кажу да биљеже пад путника око 25 одсто.

- За разлику од претходних година, знатно нам је смањен број путника. Најредовнији путници су нам пензионери и ђаци - кажу у "Централу".

У предузећу "Павловић турс" кажу да данас путници путују само из нужде.

- За разлику од прошле године, рапидно је опао број путника. Већина путника која станује ближе центру града иде пјешке, само када падне киша уђу у аутобус. Најчешће и по киши ходају и то вам све говори - кажу из "Павловић турса" и додају да више немају ниједну линију на којој је гужва за разлику о претходних година.

Бањалучанка Славица Марчета каже да аутобусом путује зато што је то најјефтиније превозно средство.

- С обзиром на то да станујем недалеко од центра града, да не радим, не бих ни вадила мјесечну карту, већ бих се возила по потреби - рекла је Марчета.

Предсједник Удружења за унапређење и безбједност саобраћаја Миленко Јаћимовић сматра да се криза одражава на све па и на градски превоз.

- Укупни друмски саобраћај смањен је за око 20 одсто, као и куповна моћ грађана, па је и мјесечна карта постала луксуз. Такође се и појединци жале на лош распоред линија, као и услуге самог превоза, па се возе властитим возилима и организованим превозом - рекао је Јаћимовић.

 

Субвенције

Превозници се жале на Градску управу да им не дају никакве субвенције за превоз путника.

У "Аутопревозу" кажу да повластице у виду јефтинијих мјесечних карата за поједине категорије путника иду на њихов терет те да немају помоћ града.

- Сви превозници у окружењу имају помоћ локалне управе, али ми немамо и сва снижења путницима дајемо на свој рачун - рекли су у "Централу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана