Путари и машине чисте снијег без предаха

Јасмина Перишић
Путари и машине чисте снијег без предаха

Бањалука - Екипе зимских служби појачано су радиле на одржавању проходности путева, с обзиром на то да је снијег непрестано падао од понедјељка пријеподне, па је на подрују града висина сњежног покривача била 37 центиметара.

Како је саопштено из Градске управе, према налогу градоначелника Игора Радојичића, сва расположива механизација је била на терену.

У Одјељењу за саобраћај и путеве потврђено је да су саобраћајнице првог приоритета очишћене, а остале се чисте према програму рада зимске службе.

- Без обзира на снажне падавине, путеви су проходни и саобраћај се на подручју града одвија без застоја, у складу са зимским условима. Чистимо и поједине путне правце у вишим дијеловима града, који су мимо програма, а гдје мјештани не могу сами да очисте. Углавном, екипе зимске службе појачано раде од понедјељка навече, тако да се и све линије градског и приградског превоза одржавају без проблема. Такође, и сви сеоски путни правци на којима се одвија јавни превоз су проходни - рекао је в.д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Према његовим ријечима, екипе у Павићима, Лусићима и Колима на платоу Мањаче настоје да одрже проходним путеве, с обзиром на сметове и вијавице карактеристичне за то подручје како не би дошло до прекида комуникације.

- Очекујемо и да грађани имају разумијевања, будући да снијег готово непрестано пада и да екипе зимске службе прво морају да очисте саобраћајнице првог приоритета, односно оне којима се одвија јавни превоз, а онда и остале. Позивам и грађане да очисте снијег испред својих објеката - нагласио је Сандић.

У "Електрокрајини" тврде да је снабдијевање града електричном енергијом, упркос великим сњежним падавинама, било уредно. У пријеподневним часовима саниран је квар на далеководу од Поткозарја према Пискавици, због којег електричну енергију у кратком интервалу нису имали потрошачи са пет трафо-подручја у рејону Поткозарја.

- Екипе "Електродистрибуције" санирале су јуче и 21 појединачни квар на нисконапонској мрежи и то: 17 на подручју Поткозарја, три у Доњем Дринићу на Мањачи и један у улици Вида Њежића - стоји у саопштењу "Електрокрајине".        

Због сњежних падавина градски саобраћај се јуче одвијао отежано, а велике гужве на коловозима изазвале су кашњење аутобуса. Поједине линије које су повезивале више зоне и приградска насеља са центром биле су скраћиване због поледице.     

Миладин Јокић каже да је јуче кренуо из Аде приватним аутомобилом на посао, али је због гужве у саобраћају каснио.

- Многи се нервирају, али ми возачи се морамо наоружати стрпљењем. Зимске службе чисте улице, види се, али снијег непрекидно пада и немогуће га је очистити. По оваквом времену се из безбједносних разлога мора возити спорије.  Сви треба да кренемо много раније како бисмо стигли на вријеме, али боље и то него да јуримо и изазивамо саобраћајке - рекао је Јокић.

Становница Обилићева Милица Тепић каже да је задовољна радом зимске службе.

- Истина је да су поједини тротоари били неочишћени, али свако нормалан види да су екипе на терену и да није лако по оваквој мећави очистити читав град. Логично је да се снијег уклања прво са главних саобраћајница, али чистили су упоредо и тротоаре. Снијег је, срећа, сув па нема бљузгавице, тако да је вријеме и за пјешаке идеално. Истина, на појединим мјестима је снијег прекрио лед па ми пјешаци морамо бити опрезни - казала је Тепићева.

Предсједник удружења "БЛ такси" Драган Пуришић истакао је да су сњежни намети заробили око 30 одсто возила, док је 20 одсто вожњи отказано јер се таксисти нису могли пробити кроз гужве и поједине завијане улице до путника.

Комунална полиција

Комунална полиција апелује на грађане да извршавају своје обавезе.

- Грађани су дужни по Одлуци о комуналном реду да уклањају снијег и лед испред кућа, стамбених зграда и пословних простора. Комунални полицајци су на терену и провјеравају поштују ли грађани обавезе - казали су у Градској управи.

"Водовод"

У предузећу "Водовод" кажу да је снабдијевање града водом уредно, упркос чињеници да је претходних дана због леденог таласа долазило до пуцања цијеви.

- Наше екипе радиле су даноноћно и кварови су на вријеме санирани. То потрошачи нису ни осјетили - рекли су у "Водоводу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана