Пут до сагласности за издавање грађевинских дозвола у Бањалуци скраћен на осам дана

Весна Поповић
Пут до сагласности за издавање грађевинских дозвола у Бањалуци скраћен на осам дана

Бањалука - Увођењем једношалтерског система за издавање грађевинских дозвола грађани више неће морати да куцају на бројна врата како би добили неопходне сагласности од предузећа, институција и одјељења у Градској управи, а пут за добијање ових документа биће скраћен са 60 на осам дана.

Начелник Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић је истакао да је ријеч о сагласностима које представљају предуслов за добијање грађевинске дозволе и додао да би овај систем требало да почне са радом 8. јануара догодине.

- Странке сада морају да иду у канцеларију број 16 па у 19, а затим у „Водовод“, „м:тел“, „Топлану“, „Електрокрајину“, МУП, „Чистоћу“ и бројна друга предузећа и установе.  Када све то прикупе поново долазе у Градску управу да предају захтјев. Према процјенама, на овај начин у просјеку губе око 60 дана прије него што предају захтјев граду - казао је Станаревић.

Истакао је да увођењем једношалтерског система за издавање грађевинских дозвола то желе да избјегну.

- Град ће ускоро са тим установама и предузећима потписати споразум на основу којег ће бити обавезни да нам доставе сагласности осам дана од подношења захтјева. Ако у неким случајевима буде проблема они ће нас обавијестити о томе, а ми ћемо контактирати са странком и видјети на који начин се то може ријешити - казао је Станаревић.

Он је истакао да ће грађани предавати захтјеве на једном мјесту те ће у року од осам дана требати да плате таксе, али неће морати да шетају од установе до установе и губе вријеме. Објаснио је да ће од идуће године инвеститор или физичко лице у канцеларији 19 предавати захтјев за издавање локацијских услова, што је прва степеница до грађевинске дозволе.

- Осим овог захтјева, предаваће и урбанистичко-техничке услове. Након тога град ће контактирати са институцијама и предузећима да нам, у име странке, доставе те сагласности. Након тога референт ће издати локацијске услове. Слиједи захтјев за грађевинску дозволу за коју је поред локацијских услова, потребан пројекат, доказ о власништву парцеле и плаћање накнада - прецизирао је Станаревић.

Додао је да ће те послове у име странака обављати осам радника Градске управе.

- Ту ће бити административни радници који су радили на шалтеру, правници те архитекте. Неће бити запошљавања, јер ћемо премјестити поједине раднике из других сектора - навео је Станаревић.

Додао је да је крајњи циљ електронска грађевинска дозвола.

- Бањалука би идуће године требало да уђе и у пилот пројекат издавања ових дозвола - навео је Станаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана