Pune kante smeća tjeraju iz banjalučkog igrališta za pse

Dejana Bratić
Pune kante smeća tjeraju iz banjalučkog igrališta za pse

Banjaluka - Smrad iz prepunih kanti za smeće unutar parka za pse već dva mjeseca se širi Banjalučkim poljem. Uzaludni su ostali apeli i molbe upućene nadležnim službama u gradu da se otpad, koji uglavnom čine fekalije, odveze sa mjesta koje posjećuju sve generacije građana, od onih najmlađih do najstarijih, sa svojim ljubimcima.

- Nije nam jasno zašto komunalci zaobilaze ove dvije kante unutar parka. Mislim da je to čisti nemar i nijedna služba nema opravdanje. Ne mogu mi reći da se možda boje pasa kada  ih većim dijelom dana tu nema. Zvao sam u nekoliko navrata komunalnu policiju i Gradsku upravu i dobio obećanja da će smeće biti uklonjeno, ali, evo, do dan-danas nije - priča Milutin Pavlović iz Rosulja, koji kaže da svakodnevno sa svojim ljubimcem, kerušom Reom, dolazi u park.

Ljubitelji životinja ističu da nije samo otpad problem.

- Bilo bi lijepo da je grad, kada je već napravio ovo igralište za ljubimce, postavio i jednu javnu česmu unutar parka i dva reflektora. Zaista je lijepo uveče vrijeme provoditi dok se psi igraju, ali već sada brzo pada mrak i ranije moramo kući. Jedino što je pozitivno ovdje je to što se trava često kosi i na to nemamo primjedbi. Iako strahujem da od kanti punih smeća ne dobijem neku zarazu ili da mi se pas ne razboli, rizikujem i dolazim u park, jer samo tu mogu pustiti svog ljubimca da se istrči - kaže Gordan Jović iz Borika, koji sa psom Arčibaldom redovno dolazi u park.

I građani koji često prolaze pored igrališta za pse ističu da se nesnosan smrad širi iz njega.

- Sa ulice se vidi da su kante pune. Ljubitelji pasa pokazuju kulturu jer kupe izmet životinja i bacaju u kante namijenjene za to. Međutim, zakazali su oni koji bi trebalo da ih prazne i odvoze otpad. Često prolazim pored igrališta za pse jer tuda idem na pijacu i počela sam bježati na drugu stranu  bulevara zbog smrada iz parka - kaže stanovnica Borika Milena Janković. 

U Gradskoj upravi ističu da je park vlasništvo grada i da je njegovo održavanje u nadležnosti njegovih komunalnih službi.

- Zvali su nas vlasnici pasa i upozorili na neredovan odvoz smeća. Naravno, grad će preduzeti sve da taj otpad što prije bude odvezen. Ono što su vlasnici ljubimaca iznijeli kao ideju, a to je postavljanje česme sa vodom i osvjetljenje, proslijedićemo u nadležne gradske službe. I naša je želja da u gradu postoji mjesto sa optimalnim uslovima za ljude i njihove kućne ljubimce - kazao je portparol Gradske uprave Milenko Šajić.    

I lutalice problem

Jedan od problema su i psi lutalice koji "patroliraju" između studentskog kampusa, neasfaltiranog privremenog parkinga kod ulice Olimpijskih pobjednika i Parka "Mladen Stojanović".

- Nedavno je naišao čopor od šest pasa. Djevojka koja je u tom trenutku krenula kući sa svojim ljubimcem, u strahu da je ne napadnu, vratila se u park za pse. Dok je brinula za svog ljubimca da uđe u bezbjednu zonu iza ograde, kroz kapiju je istrčao pas našeg sugrađanina sa Starčevice. Nastali su veliki lavež i cika jer je krenuo žestok obračun. Vlasnik je teškom mukom obuzdao svog ljubimca, koji je rastjerao lutalice. Neko bi trebalo da se pobrine i za taj čopor jer nerijetko nasrće i na ljude - priča očevidac Dalibor Grahovac.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana