Пуне канте смећа тјерају из бањалучког игралиштa за псе

Дејана Братић
Пуне канте смећа тјерају из бањалучког игралиштa за псе

Бањалука - Смрад из препуних канти за смеће унутар парка за псе већ два мјесеца се шири Бањалучким пољем. Узалудни су остали апели и молбе упућене надлежним службама у граду да се отпад, који углавном чине фекалије, одвезе са мјеста које посјећују све генерације грађана, од оних најмлађих до најстаријих, са својим љубимцима.

- Није нам јасно зашто комуналци заобилазе ове двије канте унутар парка. Мислим да је то чисти немар и ниједна служба нема оправдање. Не могу ми рећи да се можда боје паса када  их већим дијелом дана ту нема. Звао сам у неколико наврата комуналну полицију и Градску управу и добио обећања да ће смеће бити уклоњено, али, ево, до дан-данас није - прича Милутин Павловић из Росуља, који каже да свакодневно са својим љубимцем, керушом Реом, долази у парк.

Љубитељи животиња истичу да није само отпад проблем.

- Било би лијепо да је град, када је већ направио ово игралиште за љубимце, поставио и једну јавну чесму унутар парка и два рефлектора. Заиста је лијепо увече вријеме проводити док се пси играју, али већ сада брзо пада мрак и раније морамо кући. Једино што је позитивно овдје је то што се трава често коси и на то немамо примједби. Иако страхујем да од канти пуних смећа не добијем неку заразу или да ми се пас не разболи, ризикујем и долазим у парк, јер само ту могу пустити свог љубимца да се истрчи - каже Гордан Јовић из Борика, који са псом Арчибалдом редовно долази у парк.

И грађани који често пролазе поред игралишта за псе истичу да се несносан смрад шири из њега.

- Са улице се види да су канте пуне. Љубитељи паса показују културу јер купе измет животиња и бацају у канте намијењене за то. Међутим, заказали су они који би требало да их празне и одвозе отпад. Често пролазим поред игралишта за псе јер туда идем на пијацу и почела сам бјежати на другу страну  булевара због смрада из парка - каже становница Борика Милена Јанковић. 

У Градској управи истичу да је парк власништво града и да је његово одржавање у надлежности његових комуналних служби.

- Звали су нас власници паса и упозорили на нередован одвоз смећа. Наравно, град ће предузети све да тај отпад што прије буде одвезен. Оно што су власници љубимаца изнијели као идеју, а то је постављање чесме са водом и освјетљење, прослиједићемо у надлежне градске службе. И наша је жеља да у граду постоји мјесто са оптималним условима за људе и њихове кућне љубимце - казао је портпарол Градске управе Миленко Шајић.    

И луталице проблем

Један од проблема су и пси луталице који "патролирају" између студентског кампуса, неасфалтираног привременог паркинга код улице Олимпијских побједника и Парка "Младен Стојановић".

- Недавно је наишао чопор од шест паса. Дјевојка која је у том тренутку кренула кући са својим љубимцем, у страху да је не нападну, вратила се у парк за псе. Док је бринула за свог љубимца да уђе у безбједну зону иза ограде, кроз капију је истрчао пас нашег суграђанина са Старчевице. Настали су велики лавеж и цика јер је кренуо жесток обрачун. Власник је тешком муком обуздао свог љубимца, који је растјерао луталице. Неко би требало да се побрине и за тај чопор јер неријетко насрће и на људе - прича очевидац Далибор Граховац.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана