Псима ломе кости, мачке бацају са крова

Невена Бунић
Псима ломе кости, мачке бацају са крова

Бањалука - Претучени пси са поломљеним костима, мачка бачена са крова зграде и голубови са завезаним конопцима око ногу само су неки од примјера злостављања животиња у граду, тврде у Удружењу за заштиту животиња "Кербер".

- Свакодневно наилазимо на овакве случајеве. Пси и мачке су најчешће жртве. Недавно смо имали пријаву да је штене намјерно прегажено аутомобилом, а шокирао нас је и случај пса којем је ланац урастао око врата због дугогодишњег занемаривања, због чега је морао на операцију. Наишли смо на мачку којој је жица везана око врата - рекао је предсједник Удружења "Кербер" Горан Милојевић.

Неодговорни појединци мачке бацају из радозналости, да виде да ли се и са велике висне могу дочекати на ноге и преживјети.

- Највећи проблем је тај што нико не жели јавно да каже ко су починиоци. Често нам људи јаве за одређени случај мучења и занемаривања, представе се именом и презименом, али не желе да дају изјаве полицији. Ми смо ту немоћни, не можемо никога пријавити без конкретног доказа или свједока злостављања - објашњава Милојевић.

Истиче да је кажњавање починиоца ових дјела законски регулисано.

- Закон је добар, али се ријетко примјењује. Злостављања нико не жели да пријави полицији. С друге стране, надлежни би требало више да контролишу власнике животиња, јер је огроман број занемарених и изгладњиваних - казао је Милојевић.

У полицији кажу да је за кривично дјело мучења и убијања животиња предвиђена новчана казна или казна затвора до три године.

- У мјесту Буквалек у септембру 2016. оштећени је пријавио да су му одстријелили три козе сачмом из ловачког оружја. Истрагом смо открили починиоца - рекла је портпарол Центра јавне безбједности Марија Маркановић.

Додала је да у 2015. години нису имали пријављених случајева мучења, односно убијања животиња.

Према одлуци о заштити и држању животиња на територији града забрањено је свако злостављање и јасно је одређено како власници морају поступати са својим животињама.

- Мора им се обезбиједити довољна количина квалитетне хране и воде, простор за одмор и заклон, микроклиматски и хигијенски услови живота. Животиња мора имати контакт са животињама исте врсте, а морају јој се обезбиједити и превентивне, дијагностичке, хигијенске, терапеутске и друге мјере - наводи се у овој одлуци.

Збрињавање

У "Керберу" истичу да када наиђу на измучену или занемарену животињу, прво је одведу код ветеринара.

- Послије тога она се опоравља код нас и често захтијева посебну исхрану са витаминима. Када оздрави, тражимо удомитеља, а понекад се јаве и добри људи који желе да се брину о овим измученим створењима још док су болесна - каже Милојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана