Први јавни дијалог о теми Европска пријестоница културе Бањалука 2024

Срна
Први јавни дијалог о теми Европска пријестоница културе Бањалука 2024

Бањалука - Град Бањалука и пројектни Тим за апликацију Европска пријестоница културе "Бањалука 2024" организовали су вечерас у овом граду први јавни дијалог о теми "Европска пријестоница културе: Бањалука 2024".

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да Бањалука и може, и хоће и треба да учествује у овом пројекту.


"Може, јер ако ико има потенцијал и капацитет, има га Бањалука. Има институције, појединце, културну сцену, културну публику. Хоће, јер уз сву сумњичавост која постоји у граду за неке пројекте, мислим да је културна јавност стала иза овога јер до сада нисмо чули да не треба да учествујемо. Мислим да требамо јер је културној сцени у Бањалуци потребан још један позитиван импулс да иде напријед", нагласио је Радојичић.

Он је додао да ће Бањалука, какав год буде исход кандидатуре, добити једну путању културе у граду која треба да подигне и квалитет и квантитет културних догађања, саопштено је на сајту Града.

"Тако да се све то уклапа и у једну генералну сцену регионалне пријестонице. Европска пријестоница је један сегмент те опште слике, на којој ћемо вриједно радити и око чега у овом моменту имамо и политички консензус", рекао је градоначелник Радојичић.

Он је подсјетио да је вечерашњи скуп прва јавна промоција ове идеје, иако се на њој ради већ доста дуго, од краја прошле године.

Напоменуо је да је Град донио одлуку да улази у кандидатуру, да је формиран Тим "Бањалука 2024" и Савјет за припрему и учешће Бањалуке у наведеном пројекту, те да се до сада доста тога урадило на анализи културне сцене и приреми стратегије развоја културе.

Очекивања су да ће Бањалука почетком наредне године добити приједлог стратегије развоја културе за наредних 10 година, иза чега даље иде апликација и све оно што су процедуре за тај поступак.

Гости на вечерашњем скупу били су шеф УНЕСКО катедре за културну политику и менаџмент Универзитета умјетности у Београду професор Милена Драгићевић-Шешић, директор фондације "Нови Сад 2021" Немања Миленковић, координатор програма АИР "Вроцлав 2016" Береника Никодемска и директор Народног дома Марибор "Марибор 2012" Владимир Рукавина.

Припрема и израда потребне документације за кандидатуру Бањалуке одвијаће се до 2020. године, када се очекује проглашење три европске пријестонице културе за 2024. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана