Proširenje Osnovne škole “Branko Radičević” i dalje đački san

Vesna Popović
Proširenje Osnovne škole “Branko Radičević” i dalje đački san

Banjaluka - Učenici Osnovne škole “Branko Radičević” na Starčevici će i narednu školsku godinu dočekati bez novih učionica zbog čega će nastavu pohađati u tri smjene, a rješenju ovog problema se najranije mogu nadati krajem decembra.

Sa nedostatkom prostora i gužvama u đačkim klupama u ovoj školi kubure već godinama, zbog čega dogradnju učionica svi željno iščekuju. Međutim, taman kad su pomislili da se nazire kraj njihovim komplikacijama poništen je tender za izvođača radova koji bi gradio dodatne učionice. Ipak, nadu im uliva to što je Ministarstvo prosvjete i kulture RS pokrenulo novi tender, a riječ je o drugom pokušaju da se izabere izvođač radova.

- Tender za dogradnju škole “Branko Radičević” je objavljen 25. jula, a rok za dostavljanje ponuda ističe 17. avgusta - rekli su u ministarstvu.

Kazali su da je rok za izvođenje radova 120 dana od uvođenja izvođača u posao. To znači da ako ovaj put tender bude uspješno sproveden i nadogradnja škole počne po okončanju procedure javne nabavke, radovi bi najranije mogli biti završeni u decembru.

Pomoćnik direktora škole “Branko Radičević” Božana Kondić je rekla da će iduće školske godine nastavu pohađati oko 1.800 učenika, raspoređenih u 69 odjeljenja.

- Nastava će biti organizovana u skladu sa prostornim mogućnostima, što znači kao i prošle školske godine u tri smjene. Za sada je to tako i mi se moramo prilagoditi trenutnim okolnostima - rekla je Kondićeva.

Dodala je da se trenutno prave rasporedi odjeljenja po tim smjenama.

- Mnogo bi nam značilo da su nove učionice izgrađene do početka nove školske godine i da naši đaci mogu ići u dvije smjene kao i u ostalim gradskim školama, ali to nije bilo u našim rukama - navela je Kondićeva.

Vlada RS je obezbijedila 1,2 miliona KM iz klirinškog duga za obnovu i proširenje objekta ove škole. Resorno ministarstvo je početkom jula poništilo prvi tender za izbor izvođača radova, a kako je tada obrazloženo Komisija za javnu nabavku je konstatovala da je pristigla jedna ponuda koja je bila znatno veća od obezbijeđenog novca.  

Komisija je preporučila ministarstvu da poništi postupak javne nabavke što je i učinjeno. Roditelji, đaci i nastavnici

se nadaju da će sa drugim tenderom imati više sreće i da će komplikacijama doći kraj.

Građevinska dozvola

Odjeljenje za prostorno uređenje je 11. juna izdalo građevinsku dozvolu za dogradnju škole “Branko Radičević”. Prema podacima iz tog dokumenta predviđena je gradnja prizemlja i sprata sa osam učionica čime bi đaci dobili oko hiljadu kvadrata novog prostora u školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana