Проширена зона забране за претоварање боксита у Ложионичкој улици

Весна Поповић
Проширена зона забране за претоварање боксита у Ложионичкој улици

Бањалука - Градска инспекција је у петак црвеном траком проширила зону забране складиштења боксита у Ложионичкој улици након што је утврђено да "Жељезнице РС" и даље претоварају руду, упркос забрани градских власти која је постављена 2. децембра.

Тако је сада црвена трака развучена додатних неколико стотина метара.

Из Градске управе је саопштено да је то учињено како би се онемогућило даље истоварање руде.

- Тај посао ће се сматрати илегалним све док ЖРС не прибаве еколошку дозволу, како им је то наложено прије неколико мјесеци. ЖРС су у четвртак претоварале руду изван простора који је 2. децембра означен као зона забране, али еколошка инспекција је утврдила да се ради о јединственој парцели и да се руда складишти на дијелу који је под забраном - објаснили су у Градској управи.

Истакли су да је ЖРС-у наложено да прибаве еколошку дозволу и да ће им само под тим условом бити омогућено складиштење руде боксита на овој локацији.

Директор Секције саобраћаја Бањалука у ЖРС-у Сретко Тубак рекао је да мјесто на којем се врши претовар боксита није улица већ манипулативни плато ЖРС-а који је за те намјене изграђен прије 50 година.

- Слажем се да мјештани који живе на овој локацији имају одређених потешкоћа, али не може се ићи ни тиме да се ЖРС-у забрани рад од којег живи. На рачун овог превоза годишње остварујемо два милиона КМ. Желимо да се уреди овај простор и то ћемо урадити, али то се не може преко ноћи. Тек сада смо то успјели убацити у план пословања за 2017. и 2018. годину и сада смо у процесу прибављања урбанистичко-техничких услова и средстава, али то не иде одједном. Не може се преко ноћи набавити 100.000 или 200.000 КМ - казао је Тубак.

Напоменуо је да је Институт за екологију из Сарајева 2015. године извршио мјерења на овој локацији и утврдио да су све вриједности у границама нормале.

Мјештанин Ложионичке улице Рајна Колунџија рекла је да се мјештани овог дјела града већ годинама боре да се њихов животни простор доведе у ред.

- У том периоду смо послали више од 190 дописа граду. Напокон је нешто покренуто с мртве тачке и оптимисти смо да ће ствари бити боље. Нови градоначелник је донио забрану рада, а они су се само пребацили на друго мјесто, па остаје да видимо шта ће даље бити - додала је Колунџија.

Преглед

18. маја донесено рјешење о забрани складиштења боксита

"Жељезницама РС" дате двије одгоде да прибаве еколошку дозволу

Контрола 17. новембра показала да то нису учинили

2. децембра постављањем црвене траке забрањено "Жељезницама РС" складиштење боксита поред 20. колосијека

Упркос забрани руда претоварана неколико стотина метара од мјеста гдје је 2. децембра постављена забрана

Написан прекршајни налог "Жељезницама РС" на 3.000 КМ због складиштења боксита

Бркање појмова

Сретко Тубак је рекао да ЖРС имају проблем са инспекцијским органима града око појмова.

- ЖРС се не баве складиштењем и никада то нисмо ни радили. Оно руде боксита што стигне у једном дану истог дана се и отпреми. Нисмо прекршили рјешење инспектора које нам брани дјелатност којом се и не бавимо. ЖРС се никада у својој дјелатности нису ни бавиле складиштењем и нисмо ни могли тражити еколошку дозволу за послове које не радимо и за које нам не треба дозвола - казао је Тубак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана