Пролазници бјежали од паса луталица улицама у Борику

Јован Шкрбић
Пролазници бјежали од паса луталица улицама у Борику

Бањалука - Шест паса луталица у петак ујутро насртало је на пролазнике који су се затекли на потезу од кампуса до градилишта новог трговачког центра "Делта планет", а, на срећу, нико није повријеђен.

Међутим, стрес и страх који су претрпјели због насртаја паса, како истичу пролазници, дуго неће моћи да забораве. 

- Одједном су истрчали и напали ме. С обзиром на то да сам мислима био на послу, шокирали су ме појавивши ми се с леђа. Излетио сам на улицу пуну аута, али, срећом, зауставио се возач комбија који је наишао, па сам успио прећи преко прометне саобраћајнице и побјећи од љутог чопора - рекао је Андреј Грубор.

Након њега, пси су напали дјевојку која се панично бранила кесом коју је носила у руци.

Из супротног правца наишло је неколико људи па су се пси удаљили од дјевојке и отишли у оближњи шумарак.

- Видио сам и да су напали дјевојку, она је махала кесом коју је носила да би се одбранила - додао је Грубор.

У хигијеничарској служби кажу да су упознати са чињеницом да овај чопор шири страх у близини кампуса.

- Тренутно наша служба ради на њиховом хватању, јуче смо ухватили једног, а прошле седмице неколико њих. У напуштеном простору поред кампуса има много паса луталица и то је производ неодговорног власништва - рекао је ветеринар у овој служби Славен Грбић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Борик Драго Драгић каже да није било пријава напада, али да су свјесни овог проблема.

- Има много тих паса луталица и због њих дјеца не смију ходати улицом. С обзиром на то да је напуштених паса у Борику све више, ускоро ћемо морати затражити помоћ од градских власти - каже Драгић.

У Удружењу за заштиту животиња "Кербер" истичу да на подручју града има пуно луталица, те да бар пола њих власници пусте на улицу у вријеме парења.

- У тој шумици код кампуса има једна куја која се стално штени, а никако је не успијевамо ухватити - кажу у овом  удружењу и додају да је једини начин да се број луталица смањи кажњавање неодговорних власника.

- Ми као удружење не можемо много јер имамо мјеста да склонимо са улице 14 паса, а понекад је потребно неколико мјесеци да се удоми пас. Од града никада нисмо имали помоћ, први пут смо разговарали прије двије седмице па сад очекујемо поновни позив - рекао је предсједник овог удружења Горан Милојевић.

Нападали га и раније

Андреј Грубор је доживио сличну ситуацију и прије пет година код Економског факултета када га је чопор од шест-седам паса напао док је шетао са дјететом.

- Напали су нас из чиста мира. Моје дијете је тад имало три године и возио сам га у колицима, која сам у моменту напада подигао у ваздух и бранио се ногама. Срећом, наишли су младићи који су их отјерали. Млађи ће некако побјећи, али питам се шта би било да су напали неку баку - додаје Грубор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана