Продаја плацева у Бањалуци никад лошија

Nezavisne.com
Продаја плацева у Бањалуци никад лошија

Бањалука - Продаја плацева у бањалучким насељима никада није била лошија, тврде агенти из агенција за продају некретнина и индивидуални продавци.

Разлог томе лежи у беспарици купаца, али и у томе што су посљедњих година цијене плацева скочиле, те што су они који желе ријешити стамбено питање више заинтересовани за станове, пишу Независне новине.

Плацеви с високом цијеном су на Старчевици и Паприковцу и коштају од 100 до 230 КМ по квадрату, а у ужем центру града, гдје мјеста за градњу скоро више да и нема, цијена прелази и преко 250 КМ, док су најјефтинији у Куљанима и Мотикама (зависно од локације) - око 30 КМ по квадратном метру.

Према понудама из огласа за плац на Паприковцу од 260 квадратих метара треба издвојити 60.000 КМ. За плац од 350 квадрата на Петрићевцу треба издвојити око 80.000 КМ.

У Агенцији за некретнине "Еуроагент" истакли су да је продаја плацева у посљедњих неколико година рапидно пала, те да им се тек понекад јави неки купац који је заинтересован за куповину плаца за кућу или други објекат.

"Интересовање за грађевинско земљиште је изузетно смањено. У двије године продали смо свега један плац. Станови се пуно боље продају. Разлог је и у спорој процедури добијања грађевинских дозвола", рекли су у "Еуроагенту".

Кажу да су најтраженији плацеви чија је цијена од 30 марака по квадрату.

Многим продавцима плацева новац треба хитно, па су, тврде, спремни на компромисне договоре у вези с цијеном.

"Имам плац у Мотикама од 520 квадрата, код школе. Сви папири су уредни, прикључене су вода и струја. Цијена је 16 КМ по квадратном метру и сматрам да то није прескупо, али опет људи траже јефтиније", каже један продавац.

Из Агенције "Факом" тврде да је веома мала потржања за плацевима, те да се углавном траже станови који су у изградњи.

Власник парцеле у Пријечанима је рекао да је био спреман да спусти цијену и за неколико хиљада марака, али му ни то није помогло да прода плац.

"Скоро двије године продајем плац од 800 квадрата по цијени од 30 марака по квадрату и ништа. Долазило је много људи да га види, али одустану јер немају новца, треба купити плац па још градити кућу", пожалио се продавац.

Из Савјета МЗ Куљани кажу да су већа досељавања, куповина плацева и градња били у периоду од 1999. до 2004. године, али да је сада све стало.

"Прво је то што су од тада цјене продавци плацева дигли пет-шест пута, а друго што су нас градске власти изгледа заборавиле па се на инфраструктури ништа не ради", тврди Душко Мрђа, предсједник Савјета МЗ Куљани, и додаје да ова мјесна заједница има 5.974 становника и 1.360 стамбених јединица.

Млађен В., који годинама тражи плац, каже да је прешао читаву Бањалуку, али да није нашао оно што би му одговарало.

"За плац који је добар немам новца. За мало новца се може купити плац једино ако нешто није у реду с папирима или је изван градске зоне", каже овај купац.

Небојша Матић, предсједник Савјета МЗ Лауш И, рекао је како ову мјесну заједницу годинама уназад насељава све више становништва, поготово више зоне.

"Обично у дијелу према Павловцу и Шибовима долазе људи који још нису ријешиили стамбено питање", казао је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана