Проблеми у бањалучким насељима: Немају ни метра тротоара

nezavisne.com
Проблеми у бањалучким насељима: Немају ни метра тротоара

Бањалука - Велики број насеља има проблеме због недостатка тротоара, а нека од њих, као што су Мотике, Чесма и Пријечани, немају ни метра простора за кретање пјешака.

Због недостатка тротоара угрожени су пјешаци, посебно дјеца, па су родитељи приморани да их, када крену у школу, воде до станице и чекају с њима аутобус.

Једна мјештанка Мотика казала је да сваки дан своје дијете води до аутобуске станице због страха да га не удари аутомобил.

"Страх нас је пустити дјецу да иду сама, зато што када иду до аутобуске станице морају ићи саобраћајницом јер нема тротоара", нагласила је она.

У овом насељу недавно је настрадао десетогодишњи дјечака В.П., којег је ударио комби када је изашао из аутобуса и пошао да прелази улицу, због чега су мјештани још више у страху за малишане.

Ведрана Марчетић, предсједница Савјета МЗ Мотике, рекла је да у том насељу живи 2.500 становника и да ни главна улица нема тротоар.

"Проблем недостатка тротоара имамо већ годинама, годинама скрећемо пажњу на проблем лоше саобраћајне инфраструктуре, а посебно на недостатак тротоара", истакла је Марчетићева.

Миладин Маличевић, предсједник Савјета МЗ Чесма, каже да, иако ово насеље има око 6.000 мјештана, уопште нема тротоара.

"Ово је велики проблем, посебно страхујемо због дјеце. Додатни проблем прави и то што је главна улица Петра Великог, због новоизграђеног моста, постала јако фреквентна", казао је Маличевић.

Младен Новаковић, предсједник Савјета МЗ Пријечани, рекао је да Хиландарска улица, главна саобраћајница у том насељу, цијелом дужином нема ни метар тротоара, али ни остале улице.

"Улица је широка свега три метра, а на њој се одвија саобраћај у два смјера. На појединим дијеловима нема направљене банкине ни постављену уличну расвјету, што отежава сигурно кретање становника", рекао је Новаковић.

Зоран Лукић, предсједник Савјета МЗ Дебељаци, рекао је да је у њиховом насељу приоритет изградња тротоара, те да су то и ставили у листу приоритета.

Жарко Берић, предсједник Савјета МЗ Лазарево 2, истиче да им је најважније да у улицама које воде до ОШ "Иван Горан Ковачић" имају тротоари.

"Највише проблема због недостатка простора за пјешаке има насеље Дервиши, које припада Лазареву 2, гдје је стање мало лошије", рекао је Берић.

У насељу Дракулић кажу да улице Суботичка и Млађе Ћосића немају изграђене тротоаре.

"Тим саобраћајницама дјеца иду у школу и свакодневно стрепимо због тога. Тротоаре за ове улице уписали смо као приоритете за наредну годину", казао је Жељко Дојчиновић, предсједник Савјета МЗ Дракулић.

Из Градске управе још нисмо добили одговор да ли ће и у којим насељима у овој години бити изграђени тротоари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана