Проблеми мјештана мјесне заједнице Обилићево два: Дио Потока и даље сања воду

Јован Шкрбић
Проблеми мјештана мјесне заједнице Обилићево два: Дио Потока и даље сања воду

Бањалука - Велики број мјештана улице Пере Дрљаче у насељу Поток, чија домаћинства се налазе на нешто више од два километра од центра града, и ову зиму дочекује без воде, што посебно отежава живот породицама са дјецом и старијим људима.

Упркос томе што са овим проблемом многи од њих кубуре већ три године, поручују да се на тако тешке услове никако не могу привикнути.

Истичу да не знају да ли је теже онима који су након бујичних поплава 2014. године остали без воде или онима који је никада нису ни имали.

Ипак, наду да ће њихов проблем бити ријешен даје им примјер комшија у централном дијелу улице Пере Дрљаче, након броја седам, који су без воде били све до ове године.

- Три године смо се мучили без воде, али смо прошлог мјесеца прикључени на мрежу. Међутим, изнад моје има много кућа које, нажалост, и даље немају "чесмовачу" - рекла је мјештанка Мерима Хаирић.

Само 200 метара изнад куће Хаирићеве налази се домаћинство Силване Кучук која каже да се мучи од када им је пресушио природни извор у дворишту.

- Никада нисмо имали градску воду иако је надлежна комисија прије неколико година закључила да је могуће довести воду уз помоћ адекватних пумпи - казала ј Силвана Кучук и додала да воду за пиће морају куповати или доносити у канистерима.

Да водом није снабдјевена цијела улица Пере Дрљаче потврдили су и у Савјету мјесне заједнице Обилићево два, при којој је насеље Поток.

- Ријешена је прва трећина улице Пере Дрљаче и она је уредно снабдјевена водом, а у другој трећини су уграђене инсталације, али сва домаћинства нису прикључена. Међутим, у трећем дијелу, односно у тих посљедњих 200 метара улице, ништа није урађено, али биће у плану за сљедећу годину - казао је члан Савјета МЗ Обилићево два Гавро Ристић.

Слична ситуација је у још три улице овог дијела Обилићева, а ријеч је о улици Старчевица, те улицама Устанички пут и Орловачки пут.

- У Устаничком путу осам кућа нема воду, док у улици Орловачки пут има двадесетак кућа без воде - каже Ристић. Становник улице Старчевица Гојко Дубравац каже да воду никада нису имали.

- Ево мрежа је стигла до једне тачке, која се налази на око 300 метара од почетног чвора, иако је пројектовано да то буде још неколико стотина метара дубље у улици. Због тога је остало још око 25 кућа без воде - тврди Дубравац.

Из "Водовода" су саопштили да водоводна мрежа није изграђена у цијелој улици Пере Дрљаче, зато што се одређени објекти, тачније њих 50, налази изнад зоне снабдијевања водом.

- То значи да се због свог висинског положаја не могу водом снабдијевати са постојећег система, већ би морао бити изграђен посебан систем, а то подразумијева градњу резервоара и формирање нове зоне - навели су из "Водовода".

Објашњавају да у улици Пере Дрљаче до 2014. године није била изграђена градска водоводна мрежа, те да је након поплава 2014. године изграђена мрежа и бустер станица.

- Радови на мрежи су завршени 2016. године, а у функцију су пуштени ове године. Разлог су недостаци које извођач није био отклонио, те мрежа стога није могла бити предата "Водоводу" на управљање - истакли су из овог предузећа.

Из "Водовода" су апеловали на потрошаче из насеља Поток, али и свих осталих насеља која имају испуњене све услове за прикључење на градску водоводну мрежу да то и учине. Разлог за то је њихов слаб одзив.

- У насељу Поток се очекују 64 нова прикључка, али су до сада поднесена само 24 захтјева - истакли су у "Водоводу".

Приоритети

Предсједник Савјета мјесне заједнице Обилићево два Дарко Милаковић рекао је да је свјестан проблема у насељу Поток, те да активно раде на његовом рјешавању.

- Тренутно је највећи приоритет Зелени мост, а изградња водоводне мреже у улицама које се налазе у насељу Поток биће у плану за сљедећу годину - нагласио је Милаковић.

Дијелови улица које имају проблема са снабдијевањем водом

Улица Пере Дрљаче

Устанички пут

Орловачки пут

Улица Старчевица

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана