Probijen rok za obnovu mosta u Priječanima

Vesna Popović
Probijen rok za obnovu mosta u Priječanima

Banjaluka - Rok za završetak rekonstrukcije pješačkog mosta u Priječanima koji je bio planiran za nedjelju neće biti ispoštovan i mogao bi biti probijen za najmanje 30 dana.

Potvrdio je to direktor preduzeća “Prijedorputevi” Radenko Crnogorac, firme koju je grad angažovao za taj posao.  Dodao je da su radnici na terenu svaki dan, te da su imali  poteškoća u organizaciji posla na toj lokaciji, ali da uzrok probijanja roka nije bio nedostatak radne snage.

- Most je zatvoren za pješake, ali bez obzira na to mještani   ga koriste i ometaju radnike. Povremeno smo imali  problema sa dovodom struje na gradilište, a prethodnih dana je padala kiša i nije se moglo raditi sa strujom i prahom za zavarivanjem - rekao je Crnogorac.

Istakao je da su gradu podnijeli zahtjev za produženje roka.

- Očekujem da ćemo narednih dana dobiti saglasnost za to. Realno se može očekivati da bi ti radovi mogli biti završeni za 30 dana - rekao je Crnogorac.

Dodao je da je izvedeno oko 85 odsto radova.

- Preostalo je da se završi ojačanje donje zone mosta, rukohvata, zatezanje glavnih kablova, te ojačaju stubovi na obalama. To nije mnogo posla, ali ima dosta detalja koji iziskuju vrijeme - rekao je Crnogorac. 

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve su potvrdili da su dobili zahtjev preduzeća “Prijedorputevi” za produženje roka rekonstrukcije mosta u Priječanima za 35 dana.

- Inženjeri iz Odjeljenja su tražili da se dopuni zahtjev sa dinamičkim planom radova nakon čega ćemo procijeniti opravdanost zahtjeva - naveli su u ovom odjeljenju.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani Darko Škobić je rekao da mještani i Savjet ne mogu da utiču na dinamiku izvođenja radova.

- Ne treba biti stručnjak iz te oblasti da se vidi da za nekoliko dana ne mogu završiti posao. Očigledno je da još na nekim mjestima nije urađeno ojačanje - rekao je Škobić.

Prema njegovim riječima biće dobro da ako taj posao uspiju  završiti i za mjesec.

- Došli smo u situaciju da nam je samo bitno da se to uradi kako treba i da imamo most koji možemo koristiti bezbjedno - naveo je Škobić.

Ogorčeni mještani poručuju da je ovaj prelaz preko rijeke Vrbas žila kucavica Priječana.

Gradnja

Stari pješački most u Priječanima je uništen u poplavama 2014. godine. U izgradnju novog do sada je uloženo više od pola miliona KM. Radovi su počeli u maju 2015. godine i za taj posao “Vode Srpske” su angažovale preduzeće “Niskogradnja”, a rokovi su više puta probijani. Uloženo je 420.000 KM iz Fonda solidarnosti. Međutim, krajem 2016. gradske vlasti su zabranile upotrebu novoizgrađnog mosta, jer se ispostavilo da nije bezbjedan. Zbog potreba mještana Priječana grad je preuzeo na sebe obavezu da riješi ovaj problem i za te namjene je izdvojio 100.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana