Пробијен рок за обнову моста у Пријечанима

Весна Поповић
Пробијен рок за обнову моста у Пријечанима

Бањалука - Рок за завршетак реконструкције пјешачког моста у Пријечанима који је био планиран за недјељу неће бити испоштован и могао би бити пробијен за најмање 30 дана.

Потврдио је то директор предузећа “Приједорпутеви” Раденко Црногорац, фирме коју је град ангажовао за тај посао.  Додао је да су радници на терену сваки дан, те да су имали  потешкоћа у организацији посла на тој локацији, али да узрок пробијања рока није био недостатак радне снаге.

- Мост је затворен за пјешаке, али без обзира на то мјештани   га користе и ометају раднике. Повремено смо имали  проблема са доводом струје на градилиште, а претходних дана је падала киша и није се могло радити са струјом и прахом за заваривањем - рекао је Црногорац.

Истакао је да су граду поднијели захтјев за продужење рока.

- Очекујем да ћемо наредних дана добити сагласност за то. Реално се може очекивати да би ти радови могли бити завршени за 30 дана - рекао је Црногорац.

Додао је да је изведено око 85 одсто радова.

- Преостало је да се заврши ојачање доње зоне моста, рукохвата, затезање главних каблова, те ојачају стубови на обалама. То није много посла, али има доста детаља који изискују вријеме - рекао је Црногорац. 

У Одјељењу за саобраћај и путеве су потврдили да су добили захтјев предузећа “Приједорпутеви” за продужење рока реконструкције моста у Пријечанима за 35 дана.

- Инжењери из Одјељења су тражили да се допуни захтјев са динамичким планом радова након чега ћемо процијенити оправданост захтјева - навели су у овом одјељењу.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Дарко Шкобић је рекао да мјештани и Савјет не могу да утичу на динамику извођења радова.

- Не треба бити стручњак из те области да се види да за неколико дана не могу завршити посао. Очигледно је да још на неким мјестима није урађено ојачање - рекао је Шкобић.

Према његовим ријечима биће добро да ако тај посао успију  завршити и за мјесец.

- Дошли смо у ситуацију да нам је само битно да се то уради како треба и да имамо мост који можемо користити безбједно - навео је Шкобић.

Огорчени мјештани поручују да је овај прелаз преко ријеке Врбас жила куцавица Пријечана.

Градња

Стари пјешачки мост у Пријечанима је уништен у поплавама 2014. године. У изградњу новог до сада је уложено више од пола милиона КМ. Радови су почели у мају 2015. године и за тај посао “Воде Српске” су ангажовале предузеће “Нискоградња”, а рокови су више пута пробијани. Уложено је 420.000 КМ из Фонда солидарности. Међутим, крајем 2016. градске власти су забраниле употребу новоизграђног моста, јер се испоставило да није безбједан. Због потреба мјештана Пријечана град је преузео на себе обавезу да ријеши овај проблем и за те намјене је издвојио 100.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана