Priprema za školske obaveze uz druženje sa vršnjacima

Dejana Bratić
Priprema za školske obaveze uz druženje sa vršnjacima

Banjaluka - Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje organizuje od 1. marta program pripreme za polazak u školu za djecu koja u septembru kreću u prvi razred, a do sada nisu boravila u vrtiću.

Upis je počeo 3. januara i trajaće sve do kraja februara, a riječ je o tromjesečnom programu kroz koji djeca usvajaju socijalne i emocionalne vještine. Pomoćnica direktora za vaspitno-obrazovni rad u centru Marijana Zrnić je istakla da sistematično rade na pripremanju ovog programa, kao i da je pristigao veliki broj prijava.

- Realizacija programa se završava 31. maja. Uplata po djetetu za tri mjeseca programa košta 60 KM. Djeca u vrtiću dnevno provode po tri časa, u periodu od 17 do 20 časova - kazala je Zrnićeva.

Ona je dodala da kroz ovaj program prođe oko 500 djece, podijeljene u 16 grupa.

- Sve što naša djeca koriste u cjelovitom programu primjenjujemo i za djecu tokom ovog tromjesečnog programa - rekla je Zrnićeva.

Mnoge škole su takođe uključene u proces predškolske pripreme.

- Mislim da je pozitivno što su se i škole uključile, posebno zbog toga što u nekim prigradskim naseljima nema vrtića. Smatram da imamo kultivisan i didaktički prostor za djecu tog uzrasta - istakla je Zrnićeva.

Pedagog u OŠ "Milan Rakić" Mirjana Berić je rekla da je pripremni program veoma važan.

- Predškolsko vaspitanje je izuzetno značajan segment u procesu obrazovanja, jer se djeca socijalizaciju, ostvaruju interakciju i uče zajedno sa vršnjacima - rekla je Berićeva.

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje su radili istraživanja na osnovu određenih instrumenta, a rezultati su pokazali da su nastale velike promjene nakon što je dijete završilo program. Dodali su da prijave za navedeni program stižu čak i prvih sedam dana realizacije.

- Uvažavamo te prijave, jer svako dijete ima pravo na predškolsko obrazovanje - kazali su u centru.

Roditelji smatraju da je pripremna nastava najbolji način da mališani uvide da škola nije bauk.

- Mislim da je predškolsko obrazovanje obavezan proces kroz koji djeca treba da prođu. Ja ću sigurno svoju djevojčicu upisati u taj program - rekla je majka Ana Galić.

 

Vrtići

Iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje su rekli da se pripremna nastava održava u osam vrtića i to: "Neven", "Prvi korak", "Radost", "Dora", "Naša djeca", "Plavi čuperak", "Kolibri" i "Bambi". Za ovu uslugu angažovali su vaspitače prijavljene na birou za zapošljavanje. Iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske nedavno su rekli da u ovoj godini planiraju upis oko 11.500 djece u program pripreme pred polazak u školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana