Припрема за школске обавезе уз дружење са вршњацима

Дејана Братић
Припрема за школске обавезе уз дружење са вршњацима

Бањалука - Центар за предшколско васпитање и образовање организује од 1. марта програм припреме за полазак у школу за дјецу која у септембру крећу у први разред, а до сада нису боравила у вртићу.

Упис је почео 3. јануара и трајаће све до краја фебруара, а ријеч је о тромјесечном програму кроз који дјеца усвајају социјалне и емоционалне вјештине. Помоћница директора за васпитно-образовни рад у центру Маријана Зрнић је истакла да систематично раде на припремању овог програма, као и да је пристигао велики број пријава.

- Реализација програма се завршава 31. маја. Уплата по дјетету за три мјесеца програма кошта 60 КМ. Дјеца у вртићу дневно проводе по три часа, у периоду од 17 до 20 часова - казала је Зрнићева.

Она је додала да кроз овај програм прође око 500 дјеце, подијељене у 16 група.

- Све што наша дјеца користе у цјеловитом програму примјењујемо и за дјецу током овог тромјесечног програма - рекла је Зрнићева.

Многе школе су такође укључене у процес предшколске припреме.

- Мислим да је позитивно што су се и школе укључиле, посебно због тога што у неким приградским насељима нема вртића. Сматрам да имамо култивисан и дидактички простор за дјецу тог узраста - истакла је Зрнићева.

Педагог у ОШ "Милан Ракић" Мирјана Берић је рекла да је припремни програм веома важан.

- Предшколско васпитање је изузетно значајан сегмент у процесу образовања, јер се дјеца социјализацију, остварују интеракцију и уче заједно са вршњацима - рекла је Берићева.

У Центру за предшколско васпитање и образовање су радили истраживања на основу одређених инструмента, а резултати су показали да су настале велике промјене након што је дијете завршило програм. Додали су да пријаве за наведени програм стижу чак и првих седам дана реализације.

- Уважавамо те пријаве, јер свако дијете има право на предшколско образовање - казали су у центру.

Родитељи сматрају да је припремна настава најбољи начин да малишани увиде да школа није баук.

- Мислим да је предшколско образовање обавезан процес кроз који дјеца треба да прођу. Ја ћу сигурно своју дјевојчицу уписати у тај програм - рекла је мајка Ана Галић.

 

Вртићи

Из Центра за предшколско васпитање и образовање су рекли да се припремна настава одржава у осам вртића и то: "Невен", "Први корак", "Радост", "Дора", "Наша дјеца", "Плави чуперак", "Колибри" и "Бамби". За ову услугу ангажовали су васпитаче пријављене на бироу за запошљавање. Из Министарства просвјете и културе Српске недавно су рекли да у овој години планирају упис око 11.500 дјеце у програм припреме пред полазак у школу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана