Priprema prvačića samo u tri škole

Danijela Stokanić
Priprema prvačića samo u tri škole

Banjaluka - Priprema pred polazak u školu za buduće prvačiće u školskoj godini 2015/2016, koja nisu boravila u vrtiću, biće održana u svega tri od 29 osnovnih škola.

Kako su nam objasnili iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, ovaj vid nastave biće realizovan u OŠ "Petar Kočić" Kola, OŠ "Milan Rakić" Karanovac i OŠ "Stanko Rakita" Vrbanja.

- Ministarstvo obezbjeđuje novac. Program će trajati najmanje tri mjeseca i svaki radni dan po tri časa - rekli su u resornom ministarstvu. Dodali su da će program, čije sprovođenje počinje prvog ponedjeljka u martu, biti organizovan u predškolskim ustanovama, a tamo gdje one ne postoje, u prostorijama škola u učionicama prvog razreda, s tim da i tu program sprovode vaspitači.

Direktor Osnovne škole "Petar Kočić" Dubravka Bosančić nije krila zadovoljstvo što je baš ova škola od svih područnih u Banjaluci izabrana za ovogodišnje sprovođenje predškolske nastave.

- Ovaj vid nastave je velika mogućnost i prednost da se mališani brže i bolje pripreme i socijalizuju za početak škole. Dosadašnja praksa je pokazala da mališani obuhvaćeni predškolskom nastavom budu mnogo bolji đaci - rekla je Bosančićeva.

Roditelji mališana iz Priječana su ogorčeni, jer, kako kažu, njihova djeca ove godine nemaju pravo na predškolsku nastavu u okviru škole, a u blizini nemaju nijedan vrtić.

- Šokirao sam se kad sam na školskim vratima pročitao obavještenje da ove godine neće biti realizovana predškolska nastava u OŠ "Jovan Dučić". Za vrtić nemam ni vremena, ni novca - rekao je jedan od roditelja budućih školaraca.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka Dušan Mišljenović rekao je da je zainteresovanost roditelja za predškolsku nastavu i iz drugih škola velika.

- Na ovu temu biće razgovora i na sastanku Aktiva direktora banjalučkih osnovnih škola, koji je planiran iduće sedmice. Nakon toga ćemo sugerisati resornom ministarstvu da ova nastava bude održana i u drugim školama - rekao je Mišljenović. On je dodao da je dosadašnja praksa bila da na svim područjima u kojima nema vrtića bude organizovana ova nastava, što nije slučaj ove godine.

Program će ove godine biti organizovan u 30 osnovnih škola u RS. U ove namjene Ministarstvo je u prethodne četiri godine izdvojilo 860.000 KM.

Vrtići

Pored škola, nastava za mališane koje nisu išli u vrtić biće organizovana i u okviru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i privatnih vrtića.

Podnošenje prijava je u toku, a većina ovih ustanova ih prima do 20. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana