Припрема првачића само у три школе

Данијела Стоканић
Припрема првачића само у три школе

Бањалука - Припрема пред полазак у школу за будуће првачиће у школској години 2015/2016, која нису боравила у вртићу, биће одржана у свега три од 29 основних школа.

Како су нам објаснили из Министарства просвјете и културе РС, овај вид наставе биће реализован у ОШ "Петар Кочић" Кола, ОШ "Милан Ракић" Карановац и ОШ "Станко Ракита" Врбања.

- Министарство обезбјеђује новац. Програм ће трајати најмање три мјесеца и сваки радни дан по три часа - рекли су у ресорном министарству. Додали су да ће програм, чије спровођење почиње првог понедјељка у марту, бити организован у предшколским установама, а тамо гдје оне не постоје, у просторијама школа у учионицама првог разреда, с тим да и ту програм спроводе васпитачи.

Директор Основне школе "Петар Кочић" Дубравка Босанчић није крила задовољство што је баш ова школа од свих подручних у Бањалуци изабрана за овогодишње спровођење предшколске наставе.

- Овај вид наставе је велика могућност и предност да се малишани брже и боље припреме и социјализују за почетак школе. Досадашња пракса је показала да малишани обухваћени предшколском наставом буду много бољи ђаци - рекла је Босанчићева.

Родитељи малишана из Пријечана су огорчени, јер, како кажу, њихова дјеца ове године немају право на предшколску наставу у оквиру школе, а у близини немају ниједан вртић.

- Шокирао сам се кад сам на школским вратима прочитао обавјештење да ове године неће бити реализована предшколска настава у ОШ "Јован Дучић". За вртић немам ни времена, ни новца - рекао је један од родитеља будућих школараца.

Предсједник Актива директора основних школа регије Бањалука Душан Мишљеновић рекао је да је заинтересованост родитеља за предшколску наставу и из других школа велика.

- На ову тему биће разговора и на састанку Актива директора бањалучких основних школа, који је планиран идуће седмице. Након тога ћемо сугерисати ресорном министарству да ова настава буде одржана и у другим школама - рекао је Мишљеновић. Он је додао да је досадашња пракса била да на свим подручјима у којима нема вртића буде организована ова настава, што није случај ове године.

Програм ће ове године бити организован у 30 основних школа у РС. У ове намјене Министарство је у претходне четири године издвојило 860.000 КМ.

Вртићи

Поред школа, настава за малишане које нису ишли у вртић биће организована и у оквиру Центра за предшколско васпитање и образовање и приватних вртића.

Подношење пријава је у току, а већина ових установа их прима до 20. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана