Prioritet obuka Radničkog univerziteta kadrova u IT sektoru

Aleksandar Stojanović
Prioritet obuka Radničkog univerziteta kadrova u IT sektoru

Banjaluka - Radnički univerzitet očekuje transformacija, kako bi ta obrazovna ustanova postala moderni centar za osposobljavanje kvalitetnog kadra, prvenstveno u oblasti informacionih tehnologija.

Kompanija “Istkod” donirala je juče 11 računara ovoj obrazovnoj ustanovi s ciljem modernizacije i unapređenja programa osposobljavanja radnika. Ugovor o donaciji su potpisali predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, direktorica Radničkog univerziteta Bosiljka Radić, te direktor kompanije “Istkod” Miroslav Matić.

Talić je nakon potpisivanja ugovora rekao da je ovo nastavak saradnje i dobar primjer kako privrednici mogu unaprijediti i pomoći razvoj grada. Kako je rekao, saradnja “Istkoda” i Radničkog univerziteta konkretno će doprinijeti da ova javna ustanova postane moderni centar za još kvalitetnije osposobljavanje radnika, naročito u IT sektoru.

- Ovo je prvi korak transformacije Radničkog univerziteta, a konkretniji potezi mogu da se očekuju na sljedećoj sjednici Skupštine grada. Na ideju za transformaciju Radničkog univerziteta došli smo u saradnji sa stručnjacima za dualno obrazovanje iz Švajcarske - naglasio je Talić.

On dodaje da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prepoznalo značaj, te da u većoj mjeri učestvuje u reformi obrazovanja, naročito kroz uvođenje dualnog obrazovanja.

- Preduzeti su prvi koraci za uvođenje takvog sistema obrazovanja. Svjesni smo da je u ovom digitalnom dobu potreban veliki broj obrazovanih i stručnih radnika i sigurni smo da će ova donacija poboljšati rad, a samim tim doprinijeti većem broju obrazovanog kadra - zaključio je Talić.

Direktorica Radničkog univerziteta Bosiljka Radić rekla je da će ova donacija poboljšati rad ove ustanove u edukaciji radne snage, koji će biti u skladu sa potrebama privrede.

- Nadam se da će se već od sljedeće sjednice Skupštine grada ući u formalnu transformaciju naše ustanove, a ovom prilikom bih da izrazim zahvalnost kompaniji “Istkod”, koja je pokazala spremnost da u tom procesu aktivno učestvuje - navela je Radićeva.

Direktor “Istkoda” Miroslav Matić upozorio je da kod nas, ali i u svijetu postoji problem manjka radnika u IT sektoru, te da je iz tog razloga njegova kompanija na ovaj način podržala rad Radničkog univerziteta.

- Riječ je o donaciji od 11 računara, od čega je deset za polaznike, a jedan za predavača, uz popratnu mrežnu infrastrukturu, kao i da se, prema ugovoru, oprema može koristiti samo u obrazovne svrhe. Upravi “Univerziteta” ponudili smo naš stručni kadar da pomogne u obučavanju svih polaznika - naveo je Matić.

On je dodao da je predviđeno i da narednu godinu “Istkod” održava tu opremu.

Dualno obrazovanje

Grad su prošle godine posjetili švajcarski stručnjaci iz oblasti dualnog obrazovanja Filip Veber i Edin Gacić. Tom prilikom je naglašena potreba za većim stepenom povezivanja privrednika i obrazovnih institucija.

- Neophodno je umrežavanje između poslodavca i obrazovnog sektora. Smatram da je ulaganje u dualno obrazovanje zalog za budućnost. Radnički univerzitet vidim kao poligon i mogući kvalitetan primjer za uvođenje novog sistema osposobljavanja radne snage za potrebe privrede - rekao je tada Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana