Пријаве због смрада из кокошињаца и свињаца

Јасмина Перишић
Пријаве због смрада из кокошињаца и свињаца

Бањалука - Држање домаћих животиња није ријеткост на ужем подручју града, а то потврђују и подаци комуналне полиције, која је лани имала 259, а у овој години 78 пријава за непрописно држање свиња, кокошака, крава, коза и коња.

Начелник Одјељења комуналне полиције Миленко Летић рекао је да је непријатан мирис посебно љети из свињаца,  кокошињаца и штала најчешћи разлог због којег их грађани  зову.

- Највише жалби стиже са Лауша и то обично од комшија којима сметају смрад и оглашавање животиња из сусједних домаћинстава. Према Одлуци о комуналном реду, домаће животиње није дозвољено држати у урбаном подручју града, а ту спадају прве три градске зоне - казао је Летић.

И поред великог броја пријава, Летић је објаснио да комунални полицајци прво упозоравају власнике животиња.

- Ако не отклоне недостатке у року, изричемо новчане казне и тражимо уклањање животиње - рекао је Летић.

Објаснио је да је на основу тога прошле године наплаћено 14 казни за непрописно држање животиња и седам за пепрописно извођење паса.

-  Укупно је наплаћено 2.100 КМ. У овој години је издато шест прекршајних налога са новчаним казнама од по 100 КМ, што је укупно 600 КМ - навео је Летић.

Упутио је апел свим грађанима који држе домаће животиње да се придржавају прописа.

Становница Лауша Сава Бјељац каже да у свом домаћинству неријетко држи пилиће, али да је до сада нико није пријавио.

- Не видим разлог зашто би ме комшије пријавиле, јер пилиће држим у шупи која није у близини ничијег дворишта. Само завидни људи могу пријавити комшију који се поштено бори да прехрани своју породицу - рекла је Сава Бјељац.

Слично мишљење има и Славојка Граховац са Петрићевца.

- Тешка су времена и немам ништа против да сви који су у могућности држе домаће животиње. Наравно, то није центар града, али у рубним насељима зашто да људи себи не ухране свињу, кокош, имају домаћа јаја или пију козје млијеко. Само бих препоручила онима који држе животиње да свињце, кокошињце и штале држе уредним управо због комшија којима сметају непријатни мириси - рекла је Граховчева. 

Кућни љубимци

Миленко Летић је објаснио да је у урбаном подручју града дозвољено једино држање кућних љубимаца.

- То је дефинисано Одлуком о заштити и држању животиња на територији града. У једном стану дозвољено је држање највише једног пса, односно највише три мачке. Власници кућа у дворишту могу држати два пса и три мачке, а њихов подмладак најдуже до шест мјесеци старости - казао је Летић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана