Прелаз преко улице у бањалучком насеља Ада као руски рулет

Јован Шкрбић
Прелаз преко улице у бањалучком насеља Ада као руски рулет

Бањалука - Становницима насеља Ада свакодневно је угрожена безбједност док чекају градски превоз, јер се аутобуско стајалиште налази у кривини, тик уз магистрални пут Бањалука - Челинац, а недостатак адекватне саобраћајне сигнализације отежава им прелаз преко ове прометне магистрале.

Станар једне од борачких зграда Саво Благојевић казао је да се стајалиште налази на излазу из велике и непрегледне кривине на којој је коловоз веома клизав за вријеме кишних дана, па је тада још опасније стајати уз њега.

- Проблем представља то што је стајалиште постављено уз транзит, који је веома прометан, па су корисници градског превоза изложени опасности - казао је Благојевић.

Осим тога, велики проблем представља и раскрсница магистралног пута и улице Палих бораца, јер осим знака за пјешачки прелаз, нема друге саобраћајне сигнализације. Истичу да многи возачи не поштују овај знак и да је неопходно пронаћи друга рјешења као што су лежећи полицајци, кружни ток или семафор.

- Аутобуска станица није постављена на добром мјесту, а посебно је тешко мојим комшијама, особама са инвалидитетом, јер немају прилаз стајалишту. Велику муку задаје и раскршће. Страхујемо да ће, уколико не буде постављена одговарајућа сигнализација, неко овдје настрадати - рекла је становница Аде Стоја Ћулибрк.

Према ријечима њених комшија, најгоре је увече јер тада многи возачи не поштују саобраћајна правила и јуре улицом.

- Опасно је пјешачити овим дијелом насеља јер је на транзиту велика фреквенција возила, а возачи углавном не обраћају пажњу на пјешаке и не заустављају се на пјешачком прелазу. Потребан је семафор или кружни ток, да би регулисали саобраћај и ријешили овај проблем - рекао је Ненад Лукић.

Представник станара зграде која се налази поред поменутог раскршћа Александар Кецман лани је дописом затражио од градских власти да нађу заједничко рјешење.

- Добили смо одговор од Стамбено-комуналног одјељења да ће бити постављена сигнализација, међутим, до данас се ништа није промијенило. Чињеница је да је то магистрални пут и да због кривина семафор не би одговарао, али било какви успоривачи, као што су, на примјер, лежећи полицајци, би много помогли - рекао је Кецман.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ада Саша Мићић каже да је на састанку са начелником Одјељења за инспекцијске послове Јанком Кецманом обећано да ће надлежне службе ријешити проблем на пјешачком прелазу.

- Очекујемо да ће сигнализација на раскрсници бити постављена у року од два мјесеца. Када је ријеч о стајалишту за градски аутобус, тај проблем постоји у свим приградским насељима, а може се ријешити једино оквирном стратегијом града - каже Мићић.

По пет минута прелазе цесту       

Становници Аде често су принуђени дуго да чекају како би прешли улицу, јер многи несавјесни возачи не желе да им стану. У то се увјерила и екипа "Гласа", посматрајући једну госпођу која је водила дјечака у школу. Њих двоје су чекали неколико минута да пређу пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана