Prelaz preko mosta u Priječanima kao ruski rulet

Dejana Bratić
Prelaz preko mosta u Priječanima kao ruski rulet

Banjaluka - Prelaz preko oronulog mosta na kojem se nalaze trule daske sa rupama veličine fudbalske lopte svakodnevica je mnogih mještana naselja Priječani koji žele da skrate put do Trna.

Stanovnici ovog naselja uklonili su zaštitnu ogradu koja je predstavljala zabranu prelaska kako bi izbjegli zaobilaženje dugo i po 12 kilometara.

- Ne osjećam se bezbjedno dok prelazim preko ovog mosta, ali nemam izbora jer ne mogu toliko ići okolo. Stanovništvo već godinama ima problem s ovim mostom, koji je u veoma lošem stanju. Sve je puno šupljina, daske se raspadaju. Strašno zaista, ne znam kako drugačije opisati ovo stanje - rekla je mještanka Stoja Kerezović.

Njene komšije koje smo zatekli kako prelaze most kažu, pomalo u šali, da svakodnevno igraju “ruski rulet”. Pored odraslih koji su juče prelazili ovaj most, bilo je i neustrašivih mališana, a jedan od njih je vozio bicikl.

Iz Stambeno-komunalnog odjeljenja Laktaši, čijoj opštini pripada ovaj most, kažu da bi problem mještana trebalo da bude riješen jer su radovi u toku.

- Sanacija je počela, a rok za izvođenje radova je tri mjeseca. Rekonstrukcija mosta obuhvata čišćenje i zaštitu od korozije, te postavljanje čelične ploče koja će biti gazeći sloj - izjavila je načelnica odjeljenja Dragana Kovačević. Dodala je da opština Laktaši svake godine u dva-tri navrata sanira samo gazeći drveni sloj.

- Svaka naša sanacija je veoma kratko trajala jer je donji dio konstrukcije truo, tako da se izvlače šarafi koji to ne mogu držati. Opština Laktaši je izdvojila 385.000 KM za rekonstrukciju ovog mosta - kazala je Kovačevićeva.

Slične probleme mještani Priječana su imali sa pješačkim mostom koji povezuje ovo naselje sa Zalužanima. Iz Gradske uprave su najavili da je u toku pribavljanje dozvole za probni rad, nakon čega se očekuje da nadležno ministarstvo izda i upotrebnu dozvolu. Grad je za sanaciju ovog mosta izdvojio 100.000 KM.

- Pješački most u Priječanima, poslije dodatnih radova, prošao je testove opterećenja i obavljen je tehnički prijem, što znači da je kvalitet izvedenih radova zadovoljavajući - rekli su iz Gradske uprave.

Mještanin Drago Škundrić rekao je da je ovaj most od velike važnosti za mještane Priječana.

- Već četiri godine radovi su u toku, kažu da se sada čeka izdavanje upotrebne dozvole. Ljudi već koriste ovaj most da ne bi išli okolo. Dok odem kod doktora u Zalužane trebalo bi mi da idem okolnim putem sedam-osam kilometara, a preko mosta mi treba pet minuta - rekao je Škundrić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani Darko Škobić kazao je da djeca koja idu u centralnu školu u Zalužanima imaju obezbijeđen prevoz i da će tako biti dok ne bude izdata upotrebna dozvola za most.

Nada 

Darko Škobić je istakao da mještani željno iščekuju da most u Priječanima dobije upotrebnu dozvolu.

- Svi smo na neki način zavisni od tog mosta, od učenika, radnika, do penzionera koji idu u Dom zdravlja u Zalužane. Nadamo se da će do kraja ovog mjeseca biti izdata upotrebna dozvola, odnosno da će svi detalji u vezi sa tim biti konačno završeni - rekao je Škobić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana