Прелаз преко моста у Пријечанима као руски рулет

Дејана Братић
Прелаз преко моста у Пријечанима као руски рулет

Бањалука - Прелаз преко оронулог моста на којем се налазе труле даске са рупама величине фудбалске лопте свакодневица је многих мјештана насеља Пријечани који желе да скрате пут до Трна.

Становници овог насеља уклонили су заштитну ограду која је представљала забрану преласка како би избјегли заобилажење дуго и по 12 километара.

- Не осјећам се безбједно док прелазим преко овог моста, али немам избора јер не могу толико ићи около. Становништво већ годинама има проблем с овим мостом, који је у веома лошем стању. Све је пуно шупљина, даске се распадају. Страшно заиста, не знам како другачије описати ово стање - рекла је мјештанка Стоја Керезовић.

Њене комшије које смо затекли како прелазе мост кажу, помало у шали, да свакодневно играју “руски рулет”. Поред одраслих који су јуче прелазили овај мост, било је и неустрашивих малишана, а један од њих је возио бицикл.

Из Стамбено-комуналног одјељења Лакташи, чијој општини припада овај мост, кажу да би проблем мјештана требало да буде ријешен јер су радови у току.

- Санација је почела, а рок за извођење радова је три мјесеца. Реконструкција моста обухвата чишћење и заштиту од корозије, те постављање челичне плоче која ће бити газећи слој - изјавила је начелница одјељења Драгана Ковачевић. Додала је да општина Лакташи сваке године у два-три наврата санира само газећи дрвени слој.

- Свака наша санација је веома кратко трајала јер је доњи дио конструкције труо, тако да се извлаче шарафи који то не могу држати. Општина Лакташи је издвојила 385.000 КМ за реконструкцију овог моста - казала је Ковачевићева.

Сличне проблеме мјештани Пријечана су имали са пјешачким мостом који повезује ово насеље са Залужанима. Из Градске управе су најавили да је у току прибављање дозволе за пробни рад, након чега се очекује да надлежно министарство изда и употребну дозволу. Град је за санацију овог моста издвојио 100.000 КМ.

- Пјешачки мост у Пријечанима, послије додатних радова, прошао је тестове оптерећења и обављен је технички пријем, што значи да је квалитет изведених радова задовољавајући - рекли су из Градске управе.

Мјештанин Драго Шкундрић рекао је да је овај мост од велике важности за мјештане Пријечана.

- Већ четири године радови су у току, кажу да се сада чека издавање употребне дозволе. Људи већ користе овај мост да не би ишли около. Док одем код доктора у Залужане требало би ми да идем околним путем седам-осам километара, а преко моста ми треба пет минута - рекао је Шкундрић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Дарко Шкобић казао је да дјеца која иду у централну школу у Залужанима имају обезбијеђен превоз и да ће тако бити док не буде издата употребна дозвола за мост.

Нада 

Дарко Шкобић је истакао да мјештани жељно ишчекују да мост у Пријечанима добије употребну дозволу.

- Сви смо на неки начин зависни од тог моста, од ученика, радника, до пензионера који иду у Дом здравља у Залужане. Надамо се да ће до краја овог мјесеца бити издата употребна дозвола, односно да ће сви детаљи у вези са тим бити коначно завршени - рекао је Шкобић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана