Prekopane puteve u Priječanima niko ne sanira

Sanja Amidžić
Prekopane puteve u Priječanima niko ne sanira

Banjaluka - Mještani Priječana već duže vrijeme žale se da mnoga preduzeća koja izvode radove u ovom naselju prekopavaju saobraćajnice kako bi postavila cijevi, kablove ili drugu opremu, a kada završe posao, put ne vrate u prvobitno stanje.

Kako kažu, na ovaj način uništavaju saobraćajnice, što predstavlja problem vozačima i pješacima.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani Mladen Novaković rekao je da prekopi postoje duž cijele glavne,  Hilandarske ulice, ali i kod sporednih saobraćajnica gdje je postavljana razna oprema, od cijevi za vodu do kablova.

- Kada su radili glavni vodovod u Hilandarskoj ulici, cijevi su pružane do glavnog šahta, od kojeg je dalje išao sekundarni vodovod. Svuda su po asfaltu urađeni prekopi koji nisu sanirani više od dvije godine - kazao je Novaković i dodao da su mještani ovog naselja dugo čekali da dobiju asfalt, a sada kada su ga konačno dobili, imaju problem zbog toga što je uništen i poslije radova nije vraćen u prvobitno stanje.

Prema njegovim riječima, u toku je postavljanje kablova jednog od operatera prilikom čega radnici takođe prekopavaju put. Novaković je kazao da su posljednjih dana sanirana mjesta gdje je bio podignut asfalt, međutim, ono što su ranije radili ostalo je uništeno.

- Zbog toga insistiram da preduzeća koja su izvodila radove, a nisu popravila iza sebe ono što su uništila, to saniraju kako vozači i pješaci ne bi imali problema, posebno sada kada ide zima i kad je klizavo - objasnio je on.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj Slaviša Sandić rekao je da mu je poznato da su prekopavane saobraćajnice u Priječanima, koje kasnije nisu sanirane, i da to predstavlja problem.

- Dajemo rješenje da preduzeća mogu da prekopaju put s ciljem izvođenja nekih radova, ali isto tako u rješenju stoji da nakon završetka posla saobraćajnicu moraju vratiti u prethodno stanje. Rješenje prosljeđujemo komunalnoj policiji koja to kasnije kontroliše. Međutim, problem nastaje zbog toga što je kazna koju treba da plate niža od sume koju moraju izdvojiti da bi sanirali prekop, pa na taj način izbjegavaju da završe taj posao - objasnio je Sandić.

Prema njegovim riječima, jedno od rješenja za ovakve probleme, koji postoje i u drugim naseljima, jeste da se na mjestima gdje to bude moguće ubuduće ne prekopavaju putevi, nego da se podbuši asfalt.

"Vodovod"

U preduzeću "Vodovod" su rekli da su sve lokacije na kojima je ova firma izrađivala sekundarnu vodovodnu mrežu u Priječanima vraćene u prvobitno stanje.

- Lokacije na kojima to nije urađeno odnose se na izvođenje individualnih priključaka. U ovim situacijama potrošači su dužni da pripreme lokaciju i urade sve neophodne iskope. Nakon završetka radova, oni su u obavezi da prekope dovedu u prvobitno stanje - kazali su u "Vodovodu" i dodali da su u ovim situacija zaduženi za montažne radove.

 Klizište

Klizište na obali rijeke Vrbas na ulazu u Priječane još nije sanirano iako je početkom mjeseca utvrđeno da mu je potrebna hitna sanacija jer prijeti glavnoj saobraćajnici u ovom naselju.

- S obzirom na to da obala nije sanirana, sada je proradilo i klizište. Vrbas je prišao putu na nekoliko metara, a sada se vidi i potonuće asfalta koje nije bezazleno - kazao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana