Prekomjerna buka donosi kazne

Vesna Popović
Prekomjerna buka donosi kazne

Banjaluka - Set pravila kojima će se pokušati stati u kraj prekomjernoj buci iz ugostiteljskih objekata i sa koncerata i manifestacija na otvorenom završen je u Gradskoj upravi.

Odluka o uslovima i načinu održavanja javnih manifestacija, te korišćenju audio i video-pomagala i izvođenju muzike uživo u objektima i izvan njih biće pred odbornicima 30. oktobra, a njom bi prvi put trebalo da bude uređena ova oblast.

Ako ova odluka dobije podršku Skupštine grada organizatori manifestacija i koncerata, kao i vlasnici ugostiteljskih objekata, moraće u budućnosti da vode računa da ne pređu maksimalno dozvoljeni nivo buke.

- Kada su u pitanju manifestacije i objekti u blizini bolnice, banje, lječilišta ili druge zdravstvene institucije, buka po danu može biti do 45, a po noći do 40 decibela. U blizini hotela, hostela i sličnih objekata buka po danu moći će da iznosi 50 decibela, a po noći 45, dok u blizini kuća i zgrada, te škola i vrtića po danu može da bude 60, a po noći 50 decibela - navedeno je u predloženoj odluci.

Odlukom je određeno i na koji način se mjeri nivo buke, pa se tako vanjska buka mjeri na udaljenosti od pola metara od fasade.

- Tamo gdje nema objekata, vanjska buka se na otvorenom prostoru mjeri na visini 1,70 metara od nivoa terena, na udaljenosti najmanje tri metra od prepreka koje reflektuju buku - precizirano je u odluci.

Za one koji se ne budu pridržavali pravila predviđene su i novčane kazne.

- Za organizatora kazna je 1.000 do 10.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od 300 do 1.800 KM. Za preduzetnike novčana kazna iznosi od 500 KM do 1.500 KM - propisano je odlukom.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je grad obavezan da riješi ovaj problem, zbog čega je Skupštini i predložena ova odluka.

Načelnik Odjeljenja komunalne policije Milenko Letić je istakao da su ovi propisi bili neophodni iz dva razloga.

- Imali smo brojne pritužbe građana zbog remećenje mira prilikom različitih manifestacija i izvođenja muzike uživo u objektima i van njih. Drugi razlog je što u RS ne postoji podzakonski akt koji reguliše ovu oblast, pa tako zbog nedostatka propisa ni komunalna policija, ni ekološka inspekcija nisu imale mogućnost da djeluju. Jedino je postojala mogućnost da tražimo od organizatora da smanje buku ili da prestanu sa izvođenjem - kazao je Letić.

Lokacije predviđene za održavanje manifestacija

Na otvorenom

1. Trg Krajine

2. Tvrđava Kastel

3. Park "Mladen Stojanović"

4. Studentski centar "Nikola Tesla"

5. "Akvana"

6. Banjalučki velesajam

7. Banj brdo - kod spomenika

8. Bivša fabrika "Incel"

9. Stadion FK Borac

10. Javni parking "Galerija"

11. Trapisti - park šume

Zatvorene lokacije

1. Sportska dvorana "Obilićevo"

2. Sportski centar "Borik"

3. "Akvana"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana