Прекомјерна бука доноси казне

Весна Поповић
Прекомјерна бука доноси казне

Бањалука - Сет правила којима ће се покушати стати у крај прекомјерној буци из угоститељских објеката и са концерата и манифестација на отвореном завршен је у Градској управи.

Одлука о условима и начину одржавања јавних манифестација, те коришћењу аудио и видео-помагала и извођењу музике уживо у објектима и изван њих биће пред одборницима 30. октобра, а њом би први пут требало да буде уређена ова област.

Ако ова одлука добије подршку Скупштине града организатори манифестација и концерата, као и власници угоститељских објеката, мораће у будућности да воде рачуна да не пређу максимално дозвољени ниво буке.

- Када су у питању манифестације и објекти у близини болнице, бање, љечилишта или друге здравствене институције, бука по дану може бити до 45, а по ноћи до 40 децибела. У близини хотела, хостела и сличних објеката бука по дану моћи ће да износи 50 децибела, а по ноћи 45, док у близини кућа и зграда, те школа и вртића по дану може да буде 60, а по ноћи 50 децибела - наведено је у предложеној одлуци.

Одлуком је одређено и на који начин се мјери ниво буке, па се тако вањска бука мјери на удаљености од пола метара од фасаде.

- Тамо гдје нема објеката, вањска бука се на отвореном простору мјери на висини 1,70 метара од нивоа терена, на удаљености најмање три метра од препрека које рефлектују буку - прецизирано је у одлуци.

За оне који се не буду придржавали правила предвиђене су и новчане казне.

- За организатора казна је 1.000 до 10.000 КМ, а за одговорно лице у правном лицу од 300 до 1.800 КМ. За предузетнике новчана казна износи од 500 КМ до 1.500 КМ - прописано је одлуком.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да је град обавезан да ријеши овај проблем, због чега је Скупштини и предложена ова одлука.

Начелник Одјељења комуналне полиције Миленко Летић је истакао да су ови прописи били неопходни из два разлога.

- Имали смо бројне притужбе грађана због ремећење мира приликом различитих манифестација и извођења музике уживо у објектима и ван њих. Други разлог је што у РС не постоји подзаконски акт који регулише ову област, па тако због недостатка прописа ни комунална полиција, ни еколошка инспекција нису имале могућност да дјелују. Једино је постојала могућност да тражимо од организатора да смање буку или да престану са извођењем - казао је Летић.

Локације предвиђене за одржавање манифестација

На отвореном

1. Трг Крајине

2. Тврђава Кастел

3. Парк "Младен Стојановић"

4. Студентски центар "Никола Тесла"

5. "Аквана"

6. Бањалучки велесајам

7. Бањ брдо - код споменика

8. Бивша фабрика "Инцел"

9. Стадион ФК Борац

10. Јавни паркинг "Галерија"

11. Траписти - парк шуме

Затворене локације

1. Спортска дворана "Обилићево"

2. Спортски центар "Борик"

3. "Аквана"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана