Prekomjerna buka donosi kazne od marta

Dejana Bratić
Prekomjerna buka donosi kazne od marta

Banjaluka - Nova odluka Gradske uprave o buci biće u eksperimentalnoj primjeni do marta iduće godine, do kada će svi koji prekorače dozvoljene decibele biti samo upozoreni, a nakon toga slijede kazne.

Skupština grada trebalo bi da na sjednici 22. novembra razmatra novu odluku o uslovima i načinu održavanja javnih manifestacija, te korišćenju audio i video pomagala u objektima i izvan njih. Ovom odlukom precizno je propisan dozvoljeni nivo buke, u vezi sa kojom je prethodnih godina bilo dosta kontroverzi s obzirom na to da postojeći propisi nisu bili dovoljno precizno propisali ovu oblast.

U opsežnoj studiji, koju je radio Institut za zaštitu i ekologiju Srpske, izvršena su mjerenja buke na svim lokacijama na kojima se održavaju javne manifestacije, određeni nivoi dozvoljene buke za svaku pojedinačnu lokaciju, te utvrđeni uslovi za organizatore skupova. Prema prijedlogu ove odluke, organizator manifestacije biće dužan da priloži i ugovor s ovlašćenom ustanovom za mjerenje buke i koja će, po nalogu komunalnog policajca ili ekološkog inspektora, mjeriti nivo decibela.

Prema ovoj odluci, nivo dozvoljene buke na Trgu Krajine biće 67 decibela, na Kastelu, zavisno od bine, 73 ili 74 decibela, u parku “Mladen Stojanović” 75 ili 80, u prostoru “Akvane” 70 decibela, te na Gradskom stadionu 67.

- Nadzor nad primjenom ove odluke obavljaće komunalna policija i ekološka inspekcija. Ukoliko odluka bude usvojena, njena eksperimentalna faza primjene trajaće do 28. februara 2019. godine, pri čemu bi organizatori bili samo upozoravani, a kaznene mjere bi bile primjenjivane nakon ovog datuma - navodi se u prijedlogu ove odluke.

U Udruženju ugostitelja smatraju da će biti teško primjenjivati ovu odluku.

- Teško je odrediti nivo buke, posebno na otvorenom. Tokom ljeta se održavaju razne manifestacije koje imaju pozitivne efekte na grad, naročito u turističkom aspektu. Naravno da nije u redu uznemiravanje građana u sitne sate, ali treba da shvatimo da živimo u gradu u kojem se održavaju sve veće manifestacije u Srpskoj - rekao je predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić.

Dodao je da je potrebno uvesti mjerače buke kojim će biti određena dozvoljena jačina, ali da smatra teško izvodljivom primjenu u smislu poštovanja propisa.

Kazne

Organizatori manifestacija koji prekorače propisane decibele suočiće se sa kaznom u rasponu od 1.000 do 10.000 KM, dok će odgovorno lice preduzeća biti kažnjeno sa 300-1.800 KM. Kada su u pitanju preduzetnici, propisana je kazna od 500 do 1.500 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana