Преко санираног моста у Пријечанима почетком љета

Весна Поповић
Преко санираног моста у Пријечанима почетком љета

Бањалука - Пјешачки мост у Пријечанима требало би да буде саниран до 17. јуна, а уколико прође технички пријем, мјештани ће на љето коначно моћи безбједно да прелазе преко њега.

Становници овог насеља већ три године чекају да се заврши градња моста који повезује Пријечане и Залужане. 

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да радове обавља предузеће “Приједорпутеви”.

- Радници затежу челичне профиле, учвршћују конструкцију и провјеравају статику да би били сигурни да је мост чврст и како би прошао пробно оптерећење. То је, између осталог, предуслов да мост на техничком пријему добије зелено свјетло за употребу - рекао је Сандић.

Нада се да ће конструкција моста проћи све потребне тестове, што није био случај прошли пут, због чега је забрањено коришћење овог прелаза преко ријеке Врбас.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Дарко Шкобић нада се да је ријеч о завршним радовима и да послије њих неће бити потребе за било каквим интервенцијама.

- Може се видјети да радници на мосту варе комплетну доњу конструкцију, те да је она дупло дебља него што је била раније - навео је Шкобић.

Нагласио је да о томе колико је тај мост потребан Пријечанима најбоље говори чињеница да, иако је затворен за употребу, мјештани га користе на своју одговорност.

- Не преостаје нам ништа друго јер је то најкраћи пут до Залужана, а велики број становника тамо ради или треба да оде љекару - казао је Шкобић.

Мјештанка Мирјана М. испричала је да јој није свеједно док прелази мост који је несигуран и климав.

- Мост није урађен како треба, па се почео распадати и прије него што је отворен. Надам се да ће овог љета коначно бити завршено нешто што је требало да буде давно учињено и да није толико новца спискано да би мост био “украс” - казала је она.

Стари пјешачки мост у Пријечанима уништен је у поплавама 2014. године, а у изградњу новог до сада је уложено више од пола милиона марака.

Радови су почели у мају 2015. године, а за тај посао “Воде Српске” су ангажовале предузеће “Нискоградња”. Уложено је 420.000 марака из Фонда солидарности.

Конструкција моста је тестирана крајем 2016. године, када се показало да није безбједан, након чега су градске власти  забраниле употребу новоизграђеног моста. Због потреба мјештана град је преузео на себе обавезу да ријеши овај проблем и за те намјене је издвојио 100.000 марака.

Градња пута

Дарко Шкобић је подсјетио да је у току изградња километра дионице пута за Пријечане.

- Радови су се одужили и првобитни рокови су пробијени јер је било непредвиђених интервенција око водовода и потпорних зидова. Нисмо добили информације када би изградња требало да буде завршена, али се надамо да ће и то бити ускоро - навео је Шкобић.

Изградња овог дијела пута почела је у септембру прошле године и уговорена вриједност радова је 759.564 марке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана