Преко моста у Пријечанима без страха

Весна Поповић
Преко моста у Пријечанима без страха

Бањалука - Агонији мјештана Пријечана, који већ годинама користећи пјешачки мост ризикују животе како би дошли до сусједног насеља Залужани, коначно је дошао крај јер је овај прелаз преко ријеке Врбас добио употребну дозволу.

Ријеч је о мосту који представља најближу везу између ова два насеља, али његову градњу и санацију касније су пратили бројни проблеми.

У Одјељењу за саобраћај и путеве су потврдили да је овај мост добио употребну дозволу, која представља доказ да је конструкција моста безбједна за прелаз пјешака.

Подсјетили су да је стари пјешачки мост уништен у поплавама 2014. године, а у градњу новог је уложено више од пола милиона марака.

- Изградња моста је почела у мају 2015. године и за тај посао "Воде Српске" су ангажовале предузеће "Нискоградња". Због лоше изведених радова крајем 2016. забрањена је употреба новоизграђеног моста јер су тестови показали да није био безбједан - рекли су у овом одјељењу.

Истакли су да је град због потреба мјештана на себе преузео обавезу да ријеши тај проблем и поправи мост.

- За поправку моста из буџета града је издвојено 100.000 КМ. Послије успјешно изведених радова, мост је од јуче и званично у функцији - навели су у одјељењу.

Град је у октобру прошле године ангажовао предузеће "Приједорпутеви" да ојача конструкцију овог моста, а радови су кренули почетком априла ове године. Међутим, првобитни рокови нису испоштовани и радови су окончани тек крајем јула. Мост је наредног мјесеца прошао тестирање носивости, што је био један од предуслова да град затражи употребну дозволу за коришћење овог моста.

Мјесна заједница Пријечани има око 3.000 становника, а многи од њих су због одласка на посао, у амбуланту или других обавеза свакодневно ишли у Залужане. Како би скратили пут до сусједног насеља, мјештани су прелазили преко моста упркос томе што није имао употребну дозволу.

То је потврдио и предсједник Савјета МЗ Пријечани Дарко Шкобић који је рекао да мјештани нису могли да чекају да град добије потребну документацију, већ су на своју одговорност прелазили преко моста откако је санација завршена.

- Живот не може стати због папира. Људи су прелазили преко моста јер је то најближи начин да дођемо до Залужана. Драго ми је да је након четири године чекања и та прича завршена. Градња је завршена и град је добио потребна документа и сада мјештани могу бити сигурни да прелазе преко моста чија је конструкција безбједна - навео је Шкобић.

Пут

У Пријечанима је крајем августа пуштен у функцију километар новоизграђене главне саобраћајнице. Радови су коштали 850.000 КМ, а градња је трајала готово годину. Изграђена је саобраћајница са оборинском канализацијом, новом водоводном мрежом, тротоаром и ЛЕД расвјетом.

Дарко Шкобић је нагласио да је приоритет ове МЗ да у наредном периоду буде настављена градња пута кроз Пријечане.

- То је од животног значаја за око 3.000 мјештана овог насеља - навео је Шкобић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана