Преграђени балкони ругло већине зграда

Александар Поповић
Преграђени балкони ругло већине зграда

Бањалука - Заграђени, дозидани, застакљени балкони, које власници станова преуређују да би имали више простора, осим што представљају ругло, косе се за Законом о одржавању стамбених зграда.

Упркос томе већина етажних власника у Бањалуци затвара терасе и нарушава вањски изглед зграде.

У Грађевинској инспекцији Aдминистративне службе града наводе да затварање тераса и балкона на зградама колективног становања може бити одобрено под условом да се то обавља на свим становима вертикале уз претходно достављено идејно рјешење, сагласност пројектанта.

- Одобрење за грађење, односно затварање тераса и балкона даје надлежно Одјељење за просторно уређење. Свако  поступање инвеститора супротно одредбама закона је непрописна радња - рекла је шеф Одсјека за Урбанистичко-грађевинску, еколошку и водну инспекцију Здравка Јелић.

Према њеним ријечима, прошле године извршено је по пријавама десет контрола. У Комуналној полицији истичу да се према Одлуци о кућном реду у стамбеним зградама мора задржати пројектовани изглед фасаде.

- Ове године обављено је неколико контрола. Власници таквих станова упућивани су на легализацију код надлежног Одјељења или враћање изгледа фасаде у првобитно стање. Није било санкционисања издавањем прекршајног налога - рекао је шеф послова Комуналне полиције Зоран Јањуш.

И станари истичу да није риједак случај да им један комшија затвори терасу столаријом која је бијеле боје, а други то исто уради са смеђом столаријом, тако да зграда "боде очи" сваком пролазнику.

- У мојој згради недавно је један станар без ичије сагласности затворио балкон и претворио га у стамбени простор мимо свих правила и закона. Међутим, он није једини и сада зграда у којој живим представља право ругло. Aко се то већ ради потребно је договорити се са свим станарима да и они то исто ураде и да сви балкони буду исти те да то на нешто личи - рекао је мјештанин Борика који није хтио да му објавимо име.

Његов комшија, који је такође желио да остане анониман, каже да су му се жалиле многе комшије, али он није имао избора.

- У очев трособан стан сам прије десетак година уселио са супругом и двоје дјеце. Међутим, лани је на свијет дошла још једна беба, тако да је овај простор био тијесан за шесточлану породицу. Због тога сам био принуђен да проширим дјечију собу - истакао је становник Борика.

Казне до 5.000 марака

- По Одлуци о кућном реду, у стамбеним зградама висина казне за оне који нарушавају пројектовани изглед фасаде за станара -  физичко лице износи од 100 до 600 марака. Казне за станара - правно лице се крећу од 500 до 5.000, за  за одговорно лице у правном лицу од 200 до 1.800 и за предузетника од 200 до 1.000 марака - рекао је Јањуш.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана