Представљени резултати снимања мреже

Анита Јанковић-Речевић
Представљени резултати снимања мреже

Бањалука - Представници данске компаније “Дроне Сџстемс” у петак су у “Еко топланама” Бањалука презентовали резултате снимања стања дистрибутивне мреже термовизијским камерама, које је обављено крајем марта.

Презентацији су присуствовали представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), града Бањалука и “Еко топлана”, а представљени резултати послужиће за израду студије на основу које ће бити реализована реконструкција дистрибутивне мреже. Припреме за овај пројекат су већ у току.

Изградњом “Еко топлана” завршена је прва и најважнија фаза рјешења проблема даљинског гријања у Бањалуци, јер су обезбијеђени стабилни извори топлотне енергије.

Како би био обезбијеђен потпуни комфор, односно потребан ниво квалитета гријања свим корисницима, потребно је реализовати другу фазу рјешења - реконструисати дистрибутивну мрежу стару преко 45 година, која је тренутно у веома лошем стању.

Европска банка за обнову и развој, која је кроз посебну кредитну линију и сама једним дијелом учествовала у финансирању изградње новог производног постројења “Еко топлана”, изразила је спремност да помогне и пројекат реконструкције дистрибутивне мреже кроз финансирање наведеног снимања мреже и израде студије, на основу које би реконструкција требало да буде реализована.

- Сљедећи изазов и уједно наш наредни корак је суочавање с губицима енергије на дистрибутивној мрежи и отклањање овог проблема. То је наш други заједнички пројекат, који ћемо остварити у сарадњи с градом Бањалука и “Еко топланама” - рекао је директор ЕБРД-а за БиХ Јан Браун.

Он је нагласио да је ријеч о модернизацији топлификационе мреже како би се редуковали губици, с циљем успостављања потпуне енергетске ефикасности, као и омогућавање повећања броја корисника на дистрибутивној мрежи града Бањалука.

- Према процјенама, за реконструкцију мреже биће потребно око десет милиона марака – истакао је Браун. +

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана